12.09.2008. / 17:10

Autor: Katarina Zorić

Rusija prijeti

Medvedev: Napast ćemo Gruziju, čak i ako bude na putu u NATO

Rekao je rekao kako gruzijski napad 8. kolovoza na proruski orijentiranu pokrajinu Južnu Osetiju za Rusiju predstavlja ekvivalent terorističkim napadima na Sjedinjene Države 11. rujna

Steknu li se okolnosti nalik onima iz prošlomjesečnoga sukoba u Južnoj Osetiji, Rusija neće oklijevati da napadne Gruziju, čak i ako ona bude na čvrstome putu prema članstvu u NATO-u, poručio je danas ruski predsjednik Dimitrij Medvedev.

Rekao je rekao kako gruzijski napad 8. kolovoza na proruski orijentiranu pokrajinu Južnu Osetiju za Rusiju predstavlja ekvivalent terorističkim napadima na Sjedinjene Države 11. rujna. "Neposredno nakon događaja na Kavkazu, shvatio sam da je 8. kolovoza za nas bio gotovo kao 11. rujna za Sjedinjene Države", naglasio je Medvedev.

Ruski predsjednik ponovno je osudio NATO-ove planove širenja na Rusiji susjedne Ukrajinu i Gruziju. Činjenica da su te dvije zemlje službeno na putu u članstvo, navodi Medvedev, neće im pomoći u slučaju još kojega sukoba s Rusijom.

"Samim približavanjem ruskim granicama NATO ne postaje snažniji. Pa što ako je Gruzija u NATO-ovu akcijskome planu za članstvo? Ne bih ni sekunde oklijevao u donošenju odluke koju sam i tada donio", rekao je Medvedev.

Dodao je da će gruzijsko članstvo biti faktor destabilizacije i za Sjevernoatlantski savez, ali i za cijeli nemirni Kavkaz. "To stanje nije pošteno prema Rusiji, to je za Rusiju poniženje. Više to nećemo tolerirati", zaključio je ruski predsjednik.

Međutim, napomenuo je kako ne vjeruje da je kavkaska kriza stvorila rascjep odnosa između Rusije i Zapada, rascjep koji bi doveo do novoga dugog razdoblja konfrontacija. Ustvrdio je da to Rusiji ne treba. 

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika