15.09.2008. / 09:19

Autor: Petra Horvat

New York

Globalne banke u borbi protiv kreditne nestašice

Program kreditiranja od 70 milijardi dolara namijenjen je ublažavanju posljedica koje će na financijskom tržištu uzrokovati vjerojatna propast investicijske banke Lehman Brothers

Kako bi ublažile kreditnu nestašicu koja prijeti svjetskom financijskom tržištu, skupina globalnih banaka i brokerskih kuća sinoć je u New Yorku objavila stvaranje programa kreditiranja od 70 milijardi dolara, namijenjen financijskim tvrtkama. U program se uključilo 10 banaka, a svaka je premna izdvojiti po 7 milijardi dolara u zajednički polog, što je signal tržištu da banke, brokerske kuće i druge financijske kompanije mogu posuđivati iz fonda kako bi podmirile svoje potrebe.

Prema objavi banaka, program će biti dostupan svim bankama sudionicama, a iznos gotovine koju će moći dobiti penje se do trećine ukupne veličine pologa. Veličina programa kreditiranja rasti će s pridruživanjem drugih banaka, a sve banke sudionice namjeravaju početi koristiti ta sredstva već ovoga tjedna. Uključene su banke JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Barclays PLC, Citigroup Inc., Credit Suisse Group, Deutsche Bank AG, Merrill Lynch, Morgan Stanley i UBS.

Povod stvaranju programa kreditiranja je moguće propadanje investicijske banke Lehman Brothers, a kako bi pokušale spriječiti poremećaje na financijskom tržištu koje bi nastalo nakon toga, banke su objavile priopćenje. Lehman je izgubio povjerenje ulagača zbog rekordnih gubitaka na portfelju vezanom uz tržište nekretnina u SAD-u, odnosno na financijskim derivatima iz tzv. drugorazrednih, rizičnih hipotekarnih kredita, a očekuje se da će danas sudu podnijeti zahtjev za zaštićenim stečajem.

Lehman Brothers banka donedavno je bila četvrta najveća investicijska banka u SAD-u, a njena je dionica priošloga tjedna izgubila 77 posto vrijednosti, a od početka godine 95 posto.

Banka Lehman Brothers ide u stečajNekada najveća investicijska banka u SAD-u Lehman Brothers Holdings Inc. objavila je da namjerava podnijeti zahtjev za stečajem nakon što su se banka Barclays Plc. i Bank of America povukle iz pregovora o njezinoj kupnji. Lehman je donedavno bio jedan od najvećih osiguravatelja vrijednosnica deriviranih iz hipotekarnih kredita, a zaštićeni stečaj će zatražiti podneskom Stečajnom sudu SAD u južnom okrugu New Yorka.

Lehman je u priopćenju naveo kako će podnesak biti u ime tvrtke holdinga i neće uključivati ni jednu od njezinih podružnica. "Lehman ispituje mogućnosti prodaje svojih brokerskih operacija i nastavlja pregovarati o prodaji svog odjela za upravljanje imovinom", dodala je tvrtka, čiji je glavni direktor Richard Fuld (62).

Berclays se pojavio kao vodeći kandidat za preuzimanje Lehmana, no jučer se povukao s pregovora, uz navod da ne može dobiti jamstva vlade ili drugih tvrtki s Wall Streeta kako bi se osigurao protiv potencijalnih gubitaka iz imovine Lehmansa. Bank of America se povukla oko tri sata kasnije.

Američko ministarstvo financija i središnja banka - Federalne Rezerve, u protekla su tri dana u New Yorku vodili pregovore s čelnicima tvrtki s Wall Streeta kako bi spriječili propast investicijske banke Lehman Brothers prije današnjeg otvaranja burzi.

Niz potresa na Wall Streetu se nastavlja. Bank of America je uz posredovanje američke vlade preuzela Merrilll Lyncha za 50 milijardi dolara. Poslovni dnevnik The Wall Street Journal danas je objavio podatak da je Merrill Lynch preuzet od Bank of America po cijeni od 44 milijarde dolara, odnosno 29 dolara po dionici. Prema procjeni financijskih stručnjaka, spajanje Bank of America i Merrill Lyncha dobar je potez, čime će se stvoriti globalan financijski div koji može konkurirati Citigroup Inc., jednoj od vodećih banaka SAD-a.

Ipak, radi se o visoko rizičnoj investiciji, jer je Merrill Lynch zabilježio velike kvartalne gubitke. Stručnjaci najavljuju zatvaranje još nekih investicijskih banaka. Wall Street je dodatno uzdrmalo prisilno restrukturiranje najveće svjetske osiguravajuće kuće American International Group Inc. (AIG).

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika