15.09.2008. / 15:57

Autor: Nina Tomljanović

Den Haag

Na suđenju generalima svjedočio Richard Lyntton

Veći dio rasprave bio je zatvoren za javnost, no iz djela koji je bio otvoren se moglo čuti da je Lyntton 25. kolovoza u dolini Plavno razgovarao sa Srbima koji su nakon Oluje ostali u svojim domovima

Na suđenju trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, tužiteljstvo Haškoga suda je danas izvelo novog svjedoka, producenta UN-ove televizije Richarda Lynttona.

Veći dio rasprave bio je zatvoren za javnost, no iz djela koji je bio otvoren se moglo čuti da je Lyntton 25. kolovoza u dolini Plavno razgovarao sa Srbima koji su nakon Oluje ostali u svojim domovima. Nakon što je vidio dim, taj isti dan je otkrio da je zaseok Grubori spaljen, a sljedeći dan je vidio dvojicu mrtvih muškaraca.

Prema izjavi tužiteljstvu koju je dao u listopadu 2001. godine, jedan je muškarac ustrijeljen u glavu a drugi je zaklan. Tog istog dana razgovarao je s generalom Čermakom, koji je tada bio zapovjednik Zbornog mjesta Knin, koji je negirao da je bilo tko ustrijeljen iz bliza. "Tvrdio je da se radi o protuterorističkoj operaciji", kazao je Lyntton.

Snimku Grubora i razgovor s generalom Čermakom, svjedok Lyntton je helikopterom prebacio u stožer UN-a u Zagrebu a on se vratio automobilom.

U to vrijeme, s Lynttonom je surađivao i bivši pripadnik UN-ova tima za ljudska prava Edward Flynn koji je na suđenju hrvatskim generalima svjedočio u travnju ove godine.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika