16.09.2008. / 08:32

Autor: Eduard Šoštarić

Sanader odlučio:

Benko ostaje šef policije

Dosadašnji ravnatelj policije Marijan Benko i dalje će ostati na istoj dužnosti, doznaje Nacional iz izvora bliskog hrvatskoj vladi. Četveročlano povjerenstvo za izbor novog ravnatelja, kojem je na čelu državni tajnik Mladen Buconjić, a čine ga još i predstavnici Državnog ureda za upravu te pravne i kadrovske službe MUP-a, predložilo je ministru unutarnjih poslova da Marijan Benko i dalje vodi policiju.

Drugom kandidatu za ravnatelja policije Dubravku Derku, za kojeg su mediji krivo izvještavali kako je zaposlenik Sigurnosno-obavještajne agencije, a zapravo se radi o zaposleniku Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, ne može se osporiti stručnost i profesionalna karijera. Međutim, tri su razloga zbog kojih je Povjerenstvo preporučilo Rončeviću dosadašnjeg ravnatelja Marijana Benka.

Kao prvo, njegovim odlaskom došlo bi do nezadovoljstva većeg broja kriminalista u MUP-u koji s Benkom surađuju dugi niz godina. Njihovi su odnosi ne samo profesionalno korektni, nego i prijateljski, što bi vrlo vjerojatno za posljedicu imalo smanjivanje intenziteta rada na vrlo važnim istragama koje su u završnoj fazi.

Drugo, premda je Derk osoba koja ima sve stručne kvalifikacije za svoj posao, on već dulje vrijeme nije u policiji i trebalo bi mu dosta vremena da ostvari svoj koncept upravljanja, pogotovo stoga što Benkovi najbliži suradnici nisu i njegovi dugogodišnji suradnici, a i dolazi iz špijunskog miljea koji baš i nije na cijeni u policiji. Ono što je još važno istaknuti pri kandidaturi Dubravka Derka jest i činjenica kako je Derk vrlo blizak HSS-u, jer je bio njihov kandidat za ministra unutarnjih poslova još 2003.

Hrvatska javnost podrazumijeva da ravnatelj policije mora biti profesionalac iz jednostavnog razloga. U slučaju izbora ravnatelja koji je svoje profesionalne ambicije htio ostvariti kroz politiku, policija bi potencijalno bila sredstvo političkih zlouporaba. Ponovni izbor Marijana Benka na mjesto ravnatelja policije posve je demantirao sve one koji već duže vrijeme pokušavaju stvoriti sukob na relaciji Rončević-Benko, iza čega zapravo stoji pokušaj da se MUP bavi samim sobom, umjesto velikim istragama čiji bi rezultati, za neke od umiješanih u događaje, mogli jako neugodno odjeknuti u javnosti zbog njihova dosadašnjeg imidža uglednih građana

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika