16.09.2008. / 08:34

Autor: Plamenko Cvitić

Epilog ljetne turističke sezone

Šuica: Tražimo investitora za kongresni centar u Dubrovniku

Po završetku glavne turističke sezone dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica za Nacional se osvrnula na neke probleme koji su se tijekom ljeta jače istaknuli ili su na njih posjetitelji češće ukazivali. Isto tako, u razgovoru je prokomentirala i neke od kritika na račun njezina vođenja grada.

NACIONAL: Mnogi posjetitelji Dubrovnika već godinama kao jedan od velikih problema grada navode manjak parkirnih mjesta. Kad će se izgraditi neka javna garaža?
- Garaža sa 700 mjesta se gradi, bit će završena do kraja ove godine. Bilo je u početku nekih financijskih problema, ali sve je riješeno. To je bio jedan od prvih projekata javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj. U izgradnju dubrovačke garaže uključeni su Grad, Media grupa iz Zagreba i Građevinsko poduzeće Dubrovnik. Ta garaža se ne radi na nekoj livadi, nego je u kraškom terenu, u kamenu, sedam katova ispod zemlje, tako da je riječ o iznimno kompleksnoj izgradnji. Što se tiče lokacije, smještena je na samom ulazu u grad i vjerujem kako ćemo time riješiti sve probleme oko parkinga u Dubrovniku.

NACIONAL: Često se čuju kritike i zbog neobnovljenih hotela koji godinama zjape prazni. Kako se to može riješiti?
- Puno ima hotela koji još nisu obnovljeni, većinom u Župi dubrovačkoj, ali to je druga općina nad kojom ja nemam nikakve ingerencije. Bilo bi dobro kad bi se oni prvo privatizirali, a potom i obnovili. Imam saznanja da Fond za privatizaciju upravo priprema natječaj za te hotele, a što se tiče Dubrovnika, radi se samo o hotelu Belveder, koji je nekad bio perjanica hrvatskog i dubrovačkog turizma, a sad zjapi srušen. Problem je u tome što hotel jest privatiziran, ali je 53 posto u vlasništvu jednog fonda iz Engleske, a 31 posto u vlasništvu Ine i oni se ne mogu dogovoriti o nastavku, odnosno o početku rekonstrukcije. Tako ispada da je cijeli Dubrovnik žrtva njihova nedogovaranja. Mi smo nedavno u prostornom planu zatražili smanjenje njihove građevne površine ne bismo li ih time pokrenuli na dogovor i početak obnove, jer je to šteta za cijeli dubrovački turizam. Koliko je poznato, osnovni je problem što fond iz Engleske ima samo 53 posto, a ne želi početi s obnovom dok ne stekne 75 posto.

NACIONAL: Kakva je situacija oko obnove žičare na Srđu?
- Koliko imam informacija od Lukšić grupe, oni su dobili građevinsku dozvolu, upravo počinju uklanjanje stare žičare i naručili su dijelove za novu, tako da mislim da će i to, nakon 18 godina, biti pomaknuto s mrtve točke i napokon riješeno. To je iznimno važan projekt za Dubrovnik, pogotovo jer je integriran s projektom golfa na Srđu, i zato ga smatramo jednim od najvažnijih projekata u Dubrovniku. Prema sadašnjim informacijama, radovi na tome počinju već početkom listopada.

NACIONAL: Ruski milijarder Viktor Vekselberg navodno je ponudio Dubrovniku da besplatno izgradi kongresni centar, no neki izvori navode da ste ga odbili. Je li to točno?
- Ruski milijarder Vekselberg je zainteresiran za Dubrovnik baš kao što su i svi drugi zainteresirani. Svima je lijepo doći ljeti u Dubrovnik i koristiti ga kao kulisu, ali živjeti u Dubrovniku treba cijelu godinu i treba ga shvatiti. Što se tiče kongresnog centra, postoji zemljište i ponuda s naše strane, ali još nismo dobili konkretni odgovor ni od koga. Nije točno da Vekselberg želi investirati u kongresni centar, ali evo ja još jednom pozivam: mi imamo na Babinu kuku rezervirano zemljište od 70.000 četvornih metara koje je u vlasništvu grofa Eltza, ali urbanistički smo ga rezervirali za izgradnju kongresno-koncertnog centra. Ja pozivam sve zainteresirane Vekselberge i ostale da se udruže i da nam u obliku javno-privatnog partnerstva pomognu izgraditi taj centar. Grad nažalost nema taj novac, a takav sadržaj nam uistinu nedostaje. Što se tiče gospodina Vekselberga, on je prošle godine kao znak pažnje prema gradu donirao izložbu Fabergeovih jaja, i ja sam mu na tome vrlo zahvalna. Međutim, nije točno da je od njega stigla ozbiljna ponuda za kongresni centar, no nije isključeno da se to dogodi u budućnosti.

Vezane vijesti

Đakić podupire Kosor, Šuica nije htjela otkriti svog favorita

Đakić podupire Kosor, Šuica nije htjela otkriti svog favorita

Nakon sjednice predsjedništva HDZ-a u središnjici stranke započela je sjednica Nacionalnog vijeća stranke. Uoči početka sjednice Josip Đakić… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika