19.11.2003. / 00:00

Autor: Nacionalov anketni tim

Približava se skijaška sezona i, kao i svake odine, velik broj europskih zimovališta popunit će se skijašima iz Hrvatske. Iako će se većina odlučiti za Hrvatskoj najbliža odredišta, i ona udaljenija, kao što su skijališta u Francuskoj, Švicarskoj ili Njemačkoj, postati će ciljem domaćih skijaša. Uz europska skijališta, u ponudi hrvatskih turističkih aencija nalaze se i odredišta za zimski odmor u Sjedinjenim Državama, kao što je Aspen u Koloradu.
Jedno od najelitnijih skijaških središta u svijetu i svakako najpopularnije u Sjedinjenim Državama, Aspen u saveznoj državi Kolorado, smješten je 300 kilometara juozapadno od Denvera. Sa četiri planine u blizini i s dvadesetak četvornih kilometara skijaških terena privlači velik broj turista, uključujući i one najboatije i najpoznatije, tijekom cijele odine. Razlo tome nisu samo vrhunski uređene skijaške staze, na kojima za razliku od europskih nije tolika užva i koje nisu nakrcane preko svake mjere skijaškim liftovima, neo i dodatni sadržaji kao što su restorani, hoteli ili mjesta za večernji izlazak. Naime, u Aspenu i okolici nalazi se više od sto restorana, barova i noćnih klubova, što se ne da usporediti ni sa kojim europskim zimovalištem. Uz taj vid zabave, kako i dolikuje elitnom turizmu, u Aspenu posjetitelj može kupiti što od poželi s obzirom da je rad prepun dućana- od velikih robnih kuća, preko ekskluzivnih butika visoke mode kao što su ucci, Chanel ili Fendi, do drauljarnica Bvlari ili Hyde Park of Aspen. Tko želi, u samom središtu mjesta, također može kupiti i umjetnine u alerijama kao što su Aspen rove Fine Arts ili alerie Maximillian.
g Oko Aspena četiri su planine sa skijaškim terenima. To su Aspen Mountain i Aspen Hihlands, slične planine sa po tri četvorna kilometra staza specijaliziranih za iskusne skijaše, a treba nalasiti i to da je na Mountainu zabranjen snowboardin, za razliku od ostale tri planine. Aspen Mountain poznat je po tome što je 1950. odine, prvi u Sjedinjenim Državama, dobio domaćinstvo jedne utrke Svjetsko skijaško kupa. Hihlands je za skijanje uređen 1958. odine, kao i treća planina Buttermilk, najmanja od četiri i prilaođena skijašima početnicima. Današnju širinu skijališta Aspen je dobio 1968. odine, uređenjem i otvaranjem terena na planini Snowmass. To je i ujedno i najveća planina sa više od 12 četvornih kilometara skijališta, većinom srednje zahtjevnih staza i sa visinskom razlikom od 1,700 metara, mjereno od početka najviše do kraja najniže staze. Svaka od četiri planine, dakle, prilaođena je određenoj skupini skijaša s obzirom na iskustvo, čime se uspješno izbjelo lutanje skijaša u potrazi za željenom stazom. Uostalom, ako netko baš želi isprobati sve staze, od bijelih i zelenih do crnih, može ih sve pronaći na Snowmassu.
Sam je Aspen smješten u središtu američke savezne države Kolorado, i nekih je tristotinjak kilometara odnosno oko četiri sata vožnje, udaljen od Denvera u kojem je međunarodna zračna luka. Cestom od Denvera posjetitelji prolaze kroz Snowmass, koji je od Aspena udaljen dvadesetak kilometara, i pokraj Hihlandsa i Buttermilka. Središte mjesta izrađeno je u viktorijanskom stilu krajem 19. stoljeća, u doba srebrne roznice. Iz to vremena datiraju i zrada Opere i radska vijećnica. Cijeli je rad koncipiran prema potrebama turista, prepun hotela, dućana, restorana i raznih klubova. U stroom središtu su kazalište i Wheeler Opera, kao i muzej i nekoliko alerija.
U stroom središtu Aspena, također je smješten i najpoznatiji radski hotel, Jerome, sa svoje 93 sobe, poznat po svojoj klasičnoj eleanciji i tradiciji. Taj je hotel jedno od osnovnih obilježja Aspena, a sarađen je, kao i cijelo središte rada, u viktorijanskom stilu i lavno je odredište najekskluzivnijih posjetitelja. Uz Jerome valja spomenuti još dva vrhunska hotela, također sa po pet zvjezdica, smještena u samom podnožju Aspen Mountaina, a to su The ant i Little Nell. Ova dva hotela djeluju manje luksuzno a više u skladu sa krajolikom u kojem su smješteni. Little Nell je izrađen u modernim stilom. Napravljen je na četiri kata i ima 92 sobe i apartmana, vlastiti bazen i zatvorene vodopade. The ant je s drue strane koncipiran kao zasebno apartmansko naselje i sastoji se od jednosobnih do četverosobnih apartmana opremljenih kuhinjom, dnevnim boravkom, otvorenim kaminom i balkonom. Uz ova tri najekskluzivnija i naravno najskuplja (cijena apartmana doseže i do 2.000 dolara na noć), u Aspenu postoji još tridesetak manje skupih ali ne i manje kvalitetnih hotela.
Osim hotela treba spomenuti i noćni život. Najpoznatiji noćni bar svakako je J-Bar, smješten u sklopu Jerome hotela, a časopis Playboy prolasio a je jednim od najboljih barova u Sjedinjenim Državama. Uz J-Bar valja spomenuti i reenhouse, okupljalište slavnih osoba. reenhouse bar nalazi se u hotelu Little Nell i poznat je po visokim cijenama i vrhunskoj hrani. Za ljubitelje vrhunsko džeza pravo je mjesto Syzyy bar. Cooper Street Pier najbolji je od nekoliko lokalnih klubova. Za ulazak nije potrebno biti propisno odjeven, mjesto je vrlo opušteno i ulavnom se ispija pivo i jede domaća hrana. Naravno, ponuda ne bi bila potpuna bez irskih pubova, a najpoznatiji je McStorlies, također u samom središtu rada.
Za sam kraj treba reći kako ponuda Aspena nije oraničena samo na skijaški turizam. U neposrednoj blizini rada za posjetitelje su otvorena dva olf terena, jahaći klub, staze za biciklističke izlete i planinarenje, te sezonski raftin koji traje od lipnja do rujna.
Europska skijališta hrvatskim su skijašima ipak bliža i poodnija za zimski odišnji odmor. U Italiji, koja je posljednjih odina najprivlačnija hrvatskom stanovništvu niže starosne dobi, ponuda skijališta je zaista velika. Najbolja i najskuplja svakako su Cortina d’Ampezzo i Madonna di Campilio. Cortina d’Ampezzo, smještena na 1250 metara visine, najekskluzivnije je skijalište u Italiji i to se vidi na svakom koraku. Cijene su vrlo visoke, a cijena dvokrevetne sobe u elitnom hotelu Miramonti penje se i do 18,500 kuna tjedno. Skijališta oko Cortine ulavnom odovaraju turističkim skijašima, tako da oni koji vole ekstremnije staze moraju uložiti dosta truda da takvu i nađu. Skijališta su, također, i dosta razlomljena i udaljena, što je posljednjih odina i pooršano nedostatkom snijea u siječanjskom terminu. Treba napomenuti da je izvan skijaška ponuda vrlo boata kao i noćni život, pootovo tijekom talijanskih praznika, kada je Cortina doslovno pretrpana turistima.
Iako Austrija nije toliko poznata po ekskluzivnim skijalištima, treba izdvojiti Kitzbuehel, poznat prije svea po najzahtjevnijoj stazi Svjetsko skijaško kupa. Kronični problem Kitzbuehela je nedostatak snijea radi male nadmorske visine. radić je boat restoranskom ponudom, kao i ponudom za noćni provod. Iako u lobalu mjesto nije ekskluzivno, razlo nije u tome što mu manjka skupih i eleantnih hotela, neo to što a velika količina jeftino smještaja razvodnjuje. Skijališta je mnoo, iako nedostaje zahtjevnijih staza, i ulavnom su popunjena mnoobrojnim turistima. Uz Kitzbuehel, u austrijskoj ponudi treba izdvojiti i Zell am See, radić sa jezerom pokraj lečera Caprun, koji odudara od tipično austrijsko zimovališta. Noćni je život nije toliko prilaođen mlađima kao Kitzbuehel, ali a ne nedostaje. Vrhunac švicarske zimske ponude svakako je St. Moritz. U svim sementima odiše ekskluzivnošću i skupoćom, i pravo je mjesto za nekoa tko želi biti viđen. Uz skijanje, posjetitelj može uživati i tako da ira olf, polo ili kriket, što nije uobičajeno za zimski turizam ali je sastavni dio života klijentele na koju cilja St. Moritz. Skijaške staze i restorani na njima također su u skladu sa zahtjevima elitnih turista.
Val Thorens je, ako ne najbolje, onda svakako najveće skijalište u Europi. Smješteno je na 2,300 metara visine, tako da snijea nikada ne nedostaje, i proteže se na 600 kilometara skijaških staza. Noćni život, kao i dodatna ponuda osim skijanja, nije toliko atraktivna, pootovo za mlađe. Cjelokupna apartmanska ponuda nalazi se uz sama skijališta, tako da se izravno iz sobe izlazi na skijalište. Vrlo elitno francusko zimovalište, uz Val Thorens, svakako je i Val d’Isere, sa boatom ponudom vrhunskih hotela i restorana.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika