16.09.2008. / 09:12

Autor: Marko Biočina

Prevara

U Sloveniji uhićen Zdravko Folnegović?

Ako je uhićeni hrvatski državljanin u Sloveniji uistinu Zdravko Folnegović, može se očekivati kako će ga Slovenija izručiti Hrvatskoj koja je za njjim raspisala tjeralicu, te kako će se on morati suočiti s hrvatskim pravosuđem

Iako u svom jučerašnjem šturom izvješću o hrvatskom državljaninu koji je uhićen zbog pokušaja prevare slovenska policija nije objavila ime uhićenog, vrlo vjerojatno se radi o Zdravku Folnegoviću, čovjeku kojeg i hrvatska policija traži zbog sumnji da je počinio nekoliko kaznenih djela prevare i falsificiranja javnih isprava.

Iako identitet uhićenog još nije službeno otkriven, postoji više indicija po kojima bi se moglo zaključiti kako se radi o Folnegoviću. Kao prvo, slovenska policija izvijestila je kako se radi o hrvatskom državljaninu s privremenim boravištem u Švicarskoj, koji se predstavljao kao švicarski poslovni čovjek.Taj dio odgovara Folnegovićevom načinu rada dok je još boravio u Hrvatskoj gdje se također predstavljao kao švicarski biznismen.

Drugi detalji koje je slovenska policija otkrila također upućuju na Folnegovića. Tako je u izvještaju o uhićenju navedeno da se uhićeni lažno predstavljao kao posrednik strane novčarske ustanove sa sjedištem na Djevičanskim Otocima, a zatim slovenskim poduzetnicima obećavao verlike zajmove po iznimno povoljnim uvjetima. Od lakovjernih žrtava bi preuzeo polog za kredit i pobjegao. Navodno ga je prijavio jedan poduzetnik kojem je obećao kredit od 13 milijuna eura, te na ime pologa od njega uzeo pola milijuna eura.

Upravo je takav u prošlosti bio način djelovanja Zdravka Folnegovića. Primjerice, on je 1999. godine dogovorio suradnju s tadašnjim direktorom i suvlasnikom Dinersa Žarkom Kraljevićem. Folnegović je Kraljeviću obećao kako će preko svoje tvrtke u SAD-u ugovoriti izuzetno velik i povoljan kredit za Kraljevića, te da će mu ovaj zauzvrat isplatiti proviziju. Kraljević je Folnegoviću dao mjenice koje je mogao naplatiti nakon realizaciji posla, no Folneogvić je uskoro pokrenuo njihovu naplatu putem suda iako nikad nije isporučio dogovoreni kredit. Kraljević je ipak na kraju dobio spor, ali samo zato jer su njegovi odvjetnici uspjeli dokazati da je Folnegović krivotvorio mjenice.

Zbog sličnog slučaja Folnegovića je tužio i građevinski poduzetnik Ivan Plesec, inače tast Ivića Pašalića. Plesec je tvrdio kako je Folnegoviću isplatio 100 tisuća njemačkih maraka kako bi mu ovaj dogovorio povoljan kredit. Kao i u Kraljevićevom slučaju, Plesec na kraju nije dobio kredit, a tvrdio je i da mu Folnegović nije vratio novac.

O tim, ali i ostalim optužbama protiv Zdravka Folnegovića, Nacional je prvi put pisao još prije šest godina.

Ako je uhićeni hrvatski državljanin u Sloveniji uistinu Zdravko Folnegović, može se očekivati kako će ga Slovenija izručiti Hrvatskoj koja je za njjim raspisala tjeralicu, te kako će se on morati suočiti s hrvatskim pravosuđem.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika