16.09.2008. / 12:42

Autor: Katarina Zorić

Mesić o prodaji INA-e

Zašto se odričemo zlatne koke?

I ove godine predsjednik je upozorio da se nastavlja rast zaduživanja, navodeći da se se prošle godine Hrvatska dnevno zaduživala za više od 10,1 milijun eura. Upozorio je na nastavak rasprodaje 'obiteljskog srebra', navodeći primjer INA-e i prodaje njenih, hrvatskih izvora nafte, plina i vode

Stanje u hrvatskom gospodarstvu je zabrinjavajuće, rekao je danas predsjednik Stjepan Mesić otvarajući 84. Jesenski međunarodni zagrebački velesajam. Poručio je kako proizvodnja za izvoz mora postati najvažniji hrvatski gospodarski projekt.

I ove godine predsjednik je upozorio da se nastavlja rast zaduživanja, navodeći da se se prošle godine Hrvatska dnevno zaduživala za više od 10,1 milijun eura. Upozorio je na nastavak rasprodaje 'obiteljskog srebra', navodeći primjer INA-e i prodaje njenih, hrvatskih izvora nafte, plina i vode. "Zašto se odričemo zlatne koke u turbulentnim vremenima kada se svi otimaju za izvore energije", zapitao se Mesić.

Ističući da je inflacija u Hrvatskoj gotovo dvostruko veća nego u Europi, predsjednik Mesić je upozorio na bujanje administracije, stalno nicanje neproduktivnih investicija, naraslu potrošnju. "Inflaciju potiče bujanje birokracija, neracionalan teritorijalni ustroj, stalno zapostavljanje i uništavanje proizvodnje", kazao je Mesić. Napomenuo je da inflaciju potiče politika kojoj je važna potrošnja koja troši više nego što zarađuje.

"Ne govorim ni o jednoj vladi, sadašnjoj ili bivšoj, niti o jednoj stranci, ni vladajućoj ni oporbenoj", rekao je Mesić upozoravajući da je cijelo naše društvo ustrojeno izrazito neracionalno.

Predsjednik je mišljenja da se protiv inflacije treba boriti uklanjanjem njenih uzroka, što znači mijenjanjem politike. Pritom je istaknuo potrebu stvaranja uvjeta za rast proizvodnje, produktivnog zapošljavanja, a proizvodnja za izvoz mora postati naš najvažniji gospodarski projekt.


Jesenski međunarodni zagrebački velesajam 84. Jesenski međunarodni zagrebački velesajam na osam specijaliziranih sajamskih priredbi okupio je 1.523 izlagača iz Hrvatske i inozemstva, od čega njih 470 iz 38 zemalja svijeta.  Jesenski sajam traje do 21. rujna, a svoje proizvode, usluge i tehnologije izlagači predstavljaju na izložbenom prostoru od oko 70 tisuća četvornih metara.

JMZV čini osam specijaliziranih sajamskih priredbi - sajmovi proizvoda i usluga ruralnih područja "Eko-Etno"; izuma, novih ideja, proizvoda i tehnologija "ARCA"; građevinskih tehnologija, mehanizacije i prateće industrije "Contech"; energetike, elektronike i automatizacije "Energetika"; odjeće, obuće i modnih detalja "Dani mode"; ambalaže i pakiranja "Modernpack"; zaštite okoliša, ekotehnologije i komunalne opreme "EMAT" te upravljanja prometnim i logističkim sustavima "Promet i logistika".

Kolektivnim izložbama zastupljeno je 167 izlagača iz 13 zemalja, a i ovogodišnji 84. JMZV prati niz stručno-pratećih aktivnosti.

Među njima se ističe tradicionalni Gospodarski forum, susret gospodarstvenika s predstavnicima Vlade, a tema Foruma, koji se održava danas poslije podne, je "Energetska strategija - temelj gospodarskog razvitka".

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika