16.09.2008. / 13:23

Autor: Marko Biočina, Petra Horvat

Zagreb

Održano ročište u sporu Marković - Pukanić

Danas je na općinskom sudu u Zagrebu novo ročište u sporu koji je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković pokrenuo protiv Ive Pukanića. Marković je tužbu pokrenuo zbog Pukanićeve kolumne objavljene u tjedniku Nacional, u kojoj je Pukanić tvrdio kako ga je Marković posredstvom Mira Vidovića pokušao podmititi kako bi odustao od kandidature za poziciju predsjednika nogometnog saveza.

Na ročištu se nije pojavio branitelj Ive Pukanića Čedo Prodanović jer je doživio prometnu nesreć, pa mu je dodijeljena braniteljica po službenoj dužnosti Marija Kos. Pukanić je zamolio sud da se glavna rasprava ne završi bez njegovog odvjetnika, jer noiva braniteljica nije upoznata sa slučajem.

Na današnjem ročištu ispitani su svjedoci Zoran Cvrk, Ivan Butković i Reno Sinovčić, a Igor Štimac se pojavio no nije ispitan jer je morao otići zbog obaveza. On će biti saslušan na idućem ročištu.

Ivan Butković, inače bivši član Izvršnog odbora, te Skupštine saveza Bjelovarsko-bilogorske županije, svjedočio je okolnostima svoje smjene neposredno pred glasovanje o budućem predsjedniku Saveza.

Butković je posvjedočio kako je smijenjen zato što nije želio unaprijed potvrditi da će dati podršku Markoviću, kao što je HNS tražio od svih županijskih saveza. Sporna situacija dogodila se na sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije 2. prosinca, na kojoj su njegovi članovi bili pozvani da se izjasne hoće li podržati dosadašnjeg predsjednika HNS-a Vlatka Markovića.

Butković je tada postavio i pitanje ne bi li bilo pravednije da se o podršci kandidatima za predsjednika odlučuje tek nakon što oni iznesu program svog rada i planove za vođenje Saveza.

Već tri dana kasnije Butković je suspendiran na rok od mjesec dana.

Nakon njega, na suđenju je svjedočio i Reno Sinovčić, bivši nogometni sudac i sadašnji vanjski suradnik NK Zadar.

Reno Sinovčić potvrdio je kako je Pukanić bio izgledan kandidat, te da je imao njegovu podršku i podršku Igora Štimca. Za osvajanje većine im je trebalo 26 glasova, s kandidaturom se nije odmah išlo u javnost.

Prema Sinovčiću, većina županijskih saveza je podržavala Pukanićevu kandidaturu, no tada je HNS počeo s pritiscima, koji su kulminirali smjenom Ivana Butkovića, nakon koje je Pukanić odustao od kandidature,

Na sučevo pitanje ima li kakvih saznanja o navodnom pokušaju podmićivanja Pukanića od strane Vlatka Markovića, Sinovčić je potvrdio kako mu je Pukanić rekao da mu nude novac da odustane od kandidature.

Potpuno suprotne tvrdnje od svih dosad iznesenih na suđenju u svom je svjedočenju iznio Zoran Cvrk, bivši HNS-ov povjerenik za sigurnost. On je rekao kako on nije čuo za nikakav pokušaj davanja mita, te da je smatrao da bi Pukanić nije bio favorit za pobjedu na izbornoj skupštini jer "nema veze s nogometom".

Također, Cvrk je svjedočio i o spornom ručku na kojem je bio prisutan uz Miru Vidovića, Željka Bagića, Franju Tureka i jednog odvjetnika. Tako je njegovo svjedočanstvo o tom događaju suprotno onome koje je prethodno iznio Željko Bagić.

Naime, Cvrk je na sudu rekao kako je na tja ručak došao na poziv Bagića, a Bagiće je rekao kako ga nije pozvao on, već Miro Vidović.

Vezane vijesti

Nogometno logorovanje

Nogometno logorovanje

Šef HNS-a Vlatko Marković opet se ponašao kao mali ustaško. "Nećemo u Auschwitz, ali je gotovo 90 posto sigurno da ćemo posjetiti neki memorijalni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika