16.09.2008. / 17:34

 

Posljedice kraha na burzama

Dionica HT-a ispod cijene u javnoj ponudi

Dionica HT-a danas je u jednom trenutku pala na 260 kuna, što je pet kuna manje od vrijednosti od prije godinu dana, kad je zabilježen veliki odaziv građana za njihovu kupnju

Zbog poremećaja na svjetskim burzama uzrokovanim posljednjim slučajem krize američkog tržišta; kraha banke Lehman Brothers, danas je cijena dionice HT-a prvi put pala ispod prodajne cijene na Inicijalnoj javnoj ponudi (IPO). Time je dionica HT-a danas u jednom trenutku pala na 260 kuna, što je pet kuna manje od vrijednosti od prije godinu dana, kad je zabilježen veliki odaziv građana koji su iste kupovali.

Nakon rapidnog negativnog utjecaja slučaja banke Lehman Brothers na svjetske burze, osjetan je bio udar i na Zagrebačku burzu. Početak trgovanja obilježen je padom dioničkog indexa Crobex, te je u jednom trenutku iznosio 3166,96 bodova, što je razina zabilježena prije dvije godine. Do 11 sati, dionički index se malo popravio, pa je iznosio 3180,69 bodova.Osim bankrota Lehman Brothers banke, vijest o preuzimanju posrnule najveće investicijske banke Merill Lynch, također je uvjetovala najavu najvećih europskih banaka 'upumpavanje' 70 milijardi dolara kako bi spasile likvidnost financijskog sustava. Ova je najava odmah uzrokovala negativnu reakciju regionalnih tržišta.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika