17.09.2008. / 17:18

Autor: Petra Horvat

Slučaj 'selotejp'

Optuženici Krnjak i Kontić ostaju u pritvoru

Ustavni sud je ocijenio da je u slučaju četvero optuženika koji su pušteni na slobodu povrijeđeno ustavno pravo na osobnu slobodu

Gotovo dvije godine nakon uhićenja optuženih u slučaju "selotejp" mirko Sivić, Gordana Getoš-Magdić, Zdravko Dragić i Tihomir Valentić danas popodne izlaze na slobodu, dok optuženici Ivica Krnjak i Dino Kontić ostaju u pritvoru. Optuženici su bivši pripadnici Samostalne uskočke satnije koje se teretilo za ratne zločine protiv osiječkih Srba, odnosno za ubojstvo desetero civila na obali Drave 1991.

Od ukupno sedam optuženika, četvoro je pušteno na slobodu, gdje će se pridružiti Branimiru Glavašu koji se do sada branio sa slobode. Glavaš je iz pritvora izašao u siječnju, nakon što je ponovno stekao zastupnički imunitet. Branitelji Gordane Getoš-Magdić i Mirka Sivića zadovoljni su odlukom, no Sivić je nezadovoljan što je na odluku trebao čekati dvije godine.

Četvero se optuženika žalilo Ustavnom sudu jer im je zagrebački županijski sud svaka dva mjeseca produljivao pritvor zbog teških okolnosti počinjenja kažnjiva djela. Gordana Getoš-Magdić se žalila da se pritvor zbog toga pretvorio u privremeno odsluženje kazne, iako suđenje nije završeno.

Zdravko Dragić je ustvrdio kako u njegovom slučaju nije riječ o "posebno teškim okolnostima djela", okarakteriziranim visokim stupnjem brutalnosti, bezosjećajnosti i bezobzirnosti, nego osnovnim bitnim obilježjem kažnjiva djela. Sivić je naveo da Vrhovni sud nije obrazložio postojanje javnog interesa koji bi prevagnuo nad ustavnim načelom nepovrjedivosti slobode, te da mu je prejudicirana krivnja. Optuženici su istaknuli da je u njihovu slučaju povrijeđeno i načeelo jednakopravnosti, pozivajući se na slučajeve u kojima su se okrivljeni za ratne zločine branili sa slobode.

Ustavni suci su se u donešenoj odluci pozvali na svoje već iznešeno stajalište da pritvor prije donošenja pravomoćne presude o krivnji nije kazna niti se za pritvorenika smije pritvoriti u kaznu. Također, ustvrdili su da sudovi nisu uzeli u obzir razboritost trajanja pritvora u odnosu na razdoblje u kojem su do sada poduzete postupovne radnje, osobito okolnost da je nakon podizanja optužnice prošao dulji vremenski rok, a dokazni postupak u kojem je predviđeno ispitivanje velikog broja svjedoka i izvođenje brojnih drugih dokaza, tek je praktički započeo.

Ustavni sud je ocijenio kako je propustom sudova da se bez valjanog objašnjenja ocijeni prikladnost, nužnost i primjerenost daljnjeg zadržavanja u pritvoru zbog posebno teških okolnosti kažnjiva djela povrijeđeno ustavno pravo na osobnu slobodu podnositelja.

Getoš-Magdić, Dragić i Valentić izašli iz zatvora u Remetincu

Gordana Getoš-Magdić, Zdravko Dragić i Tihomir Valentić danas su oko 16,30 sati izašli iz zagrebačkog Okružnog zatvora u Remetincu. Optuženike su dočekali članovi obitelji i branitelji koji su izrazili zadovoljstvo njihovim puštanjem na slobodu. Optuženici nisu dali izjave novinarima.

Postupak protiv četvrtog optuženog Mirka Sivića, koji se već nekoliko mjeseci nalazi u zatvorskoj bolnici, u lipnju je izdvojen od ostalih, a uskoro se očekuje i njegov izlazak. Sivićev odvjetnik Selim Šabanović kazao je kako će do kraja dana i on izaći iz zatvora, gdje je prebačen kako bi se "razdužio".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika