18.09.2008. / 09:11

Autor: Nina Tomljanović

Jemen-Sana

Nakon napada na veleposlanstvo SAD-a uhićeno 19 osoba

U Jemenu je zabilježeno već nekoliko sličnih napada, zbog čega je Washington ove godine naredio evakuaciju osoblja koje nije neophodno za funkcioniranje veleposlanstva

Devetnaest osoba je uhićeno nakon jučerašnjeg napada na američko veleposlanstvo u glavnom gradu Jemena u Sani, izvijestila je jutros televizija al-Arabiya.

Pred veleposlanstvom su jučer oko 8.30 sati po lokalnom vremenu eksplodirale dvije bombe, dok su čuvari bili pod teškom paljbom vatrenog oružja.

"Automobil je eksplodirao na glavnom ulazu u veleposlanstvo u Sani. Najprije se čula jedna, a potom nekoliko eksplozija", rekao je glasnogovornik američkog veleposlanstva.

Uz oštećenje na okolnim kućama, od posljedica auto bombe, više je ljudi stradalo, ali za sada tragična bilanca nije poznata. Prema izjavama svjedoka, nakon eksplozije došlo je do oružanog sukoba napadača sa stražarima.

U Jemenu je zabilježeno već nekoliko sličnih napada, zbog čega je Washington ove godine naredio evakuaciju osoblja koje nije neophodno za funkcioniranje veleposlanstva.

Premda jemenske vlasti optužuju kako su za napade krivi članovi al-Qa'ide, koji konstantno djeluju na zapadu zemlje, skupina Islamskih Jihad u Jemenu preuzela je odgovornost za napad i zaprijetila sličnim udarima na druga veleposlanstva, uključujući ona Velike Britanije, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ta skupina je početkom tjedna najavila da će izvesti seriju napada ako jemenska vlada ne pusti iz zatvora nekoliko članova skupine.

Vezane vijesti

Tri lokalna zapovjednika Al Kaide ubijena u Jemenu

Tri lokalna zapovjednika Al Kaide ubijena u Jemenu

Tri lokalna zapovjednika Al Kaide ubijena su u subotu navečer u zračnom napadu na jemensku pokrajinu Bajda, približno 210 km jugoistočno od Sane,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika