18.09.2008. / 13:28

Autor: Katarina Zorić, Hrvoje Šimičević

Deša Mlikotin Tomić

Akcija 'Indeks': Privedena predsjednica odbora za odlučivanje o sukobu interesa

Deša Mlikotin Tomić redoviti je profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, na Katedri za pravo, a od srpnja ove godine postavljena je na dužnost predsjednice saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Predsjednica saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Deša Mlikotin Tomić, uhićena je u 12,30 sati u sklopu akcije Indeks, doznaje Jutarnji list. Dok su je policajci privodili iz kuće, Tomić je kazala kako je 'ne privode, već ide vidjeti o čemu se radi'. U njezinom stanu policija je od ranih jutarnjih sati obavljala pretres. Deša Mlikotin Tomić redoviti je profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, na Katedri za pravo, a od srpnja ove godine postavljena je na dužnost predsjednice saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Mikotin-Tomić, koja je na potonju poziciju postavljena preglasavanjem saborske većine, bila je kandidatkinja o čijem se postavljanju na čelo Povjerenstva navodno znalo nekoliko mjeseci prije odabira kandidata. Cjelokupnu proceduru njezinog postavljanja za predsjednicu ovog važnog tijela izazvalo je niz negodovanja od strane oporbenih zastupnika, osobito nakon što je njezina kćer Lucija Ana Tomić zaposlena u Uredu premijera Ive Sanadera.

U Vladi su pak isticali kako ona nije imala veze sa zaposlenjem svoje kćeri. Na Ekonomskom fakultetu Zagreb radi od 1977. kada je postala asistent. "Nastojat ću da Povjerenstvo u ovom mandatu može funkcionirati u miru, bez pritiska javnosti, te da ne bude mjesto političkih borbi i stavova jer za to postoje druga mjesta poput Sabora i medija", kazala je nakon što je prije nekoliko mjeseci izabrana.

Kregar: I ja sam prijavljivao korumpirane profesoreAkcija 'Indeks' nije udar na Sveučilište, nego pomoć Sveučilištu, rekao je za Media servis dekan zagrebačkog Pravnog Fakulteta Josip Kregar. Istaknuo je da je i on čuo za korumpirane profesore te da ih je prijavljivao.

Kregar smatra kako je riječ o dobro organiziranoj akciji koja treba donijeti dokaze i identificirati one koji su nositelji sumnje koju Sveučilište trpi. Dekan Pravnog fakulteta smatra da će sveučilište znati odgovoriti na posljednje događaje.

Oporba: To je debakl HDZ-ove kadrovske politike

Oporbeni zastupnici danas su u Saboru ocijenili kako je privođenje Deše Mlikotin-Tomić debakl HDZ-ove kadrovske politike. "Ovo je potpuni debakl HDZ-ove kadrovske politike. Povjerenstvo je sastavljeno isključivo voljom parlamentarne većine, iako smo upozoravali da to nije dobro", komentirao je SDP-ov Nenad Stazić.

Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar podsjetio je da je HDZ odbio njegov prijedlog da u krug dužnosnika na koje se odnosi Zakon o sprječavanju sukoba interesa uđu i članovi Povjerenstva koji se biraju iz reda stručnjaka. "Sada se pokazalo da je bila tragična politika HDZ-a, koji nije vodio računa o prigovorima i odbio je prijedlog", rekao je Lesar.

Iz HDZ-a se brane i poručuju da sumnje treba i dokazati. HDZ-ov Krunoslav Markovinović smatra da bi prije eventualne smjene Deše Mlikotin-Tomić s mjesta šefice Povjerenstva trebalo dokazati sumnje u korupciju. "To, međutim, ne znači da ona sama ne može dati ostavku, ako procijeni da je poljuljano povjerenje javnosti", dodao je Markovinović.

Ponovio je da HDZ nije krivo procijenio kada je inzistirao da na čelu Povjerenstva budu vanjski članovi, jer je, kaže, to pokazalo iskustvo s bivšim predsjednikom Povjerenstva, koji se ravnao načelima politike.

Predsjednik Transparency Internationala Hrvatska te član Povjerenstva Zorislav Antun Petrović svaku represivnu akciju smatra dobrodošlom, ako dovede do toga da se slične stvari ne ponavljaju.

Na pitanje misli li da bi predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa trebala dati ostavku, Petrović je odgovorio kako vjeruje da je svaki državni dužnosnik u Hrvatskoj dovoljno savjestan da sam odluči treba li i dalje obnašati svoju dužnost.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika