18.09.2008. / 14:17

Autor: Nina Tomljanović, Hrvoje Šimičević

Državni odvjetnik:

U akciji Indeks privedeno 95 osoba

"Cjenik za ispite bio je od 400 do 2000 eura, dok se upis naplaćivao 9000 eura" kazao je ravnatelj policije Marijan Benko. Za sada je poznato da su u tome sudjelovali 21 profesor, 3 asistenta i četiri službenika sa različitih fakulteta

U sklopu akcije Indeks, koja je započela jutros u 5 sati, obuhvaćeni su četiri fakulteta te jedna visoka škola. Potvrdio je to državni odvjetnik Mladen Bajić na izvanrednoj konferenciji za novinare, ističući kako se istražni proces nastavlja, a između ostalog obuhvatiti će pretres stotinjak stanova, pregled osobnih računala, kabineta te poslovnih prostora osumnjičenih.

"Postoje osnovane sumnje da je najmanje 95 osoba sudjelovalo u izvršenju korupcijskih kaznenih djela na 4 fakulteta i jednoj visokoj školi. Za sada je poznato da su u tome sudjelovali 21 profesor, 3 asistenta i četiri službenika sa različitih fakulteta.", istaknuo je Bajić. Upleteni u korupciju, kazao je Bajić, 'operirali' su uz pomoć posrednika, preko kojih su plaćali polaganje ispita, kao i upis na fakultete.

Akcija 'Indeks': U tijeku uhićenja na zagrebačkim fakultetima

"Cjenik za ispite bio je od 400 do 2000 eura, dok se upis naplaćivao 9000 eura" kazao je ravnatelj policije Marijan Benko. Dodao je kako su od rano jutros 200 pripadnika krim policije i 100 interventnih specijalaca, provjeravali i detaljno pretresali poslovne urede, stanove i kabinete osumnjičenih osoba, te su im oduzimali predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku.

"Kod jednog profesora je pronađen 21 indeks, 21 tisuća eura te popis sa određenim studentima", kazao je Bajić, te dodao kako nitko od osumnjičenih nije pritvoren, već je nad njima izvršen obavijesni razgovor. Bajić se referirao na jedan slučaj, u kojemu su dva osumnjičenika razgovarali o prodavanju ispita. "A što sa siromašnim? Odgovor s druge strane bio je; Siromašni će morati učiti" kazao je danas Bajić

Također, na konferenciji je istaknuto kako će policija, zajedno sa USKOK-om i Državnim odvjetništvom otvarati slučajeve u kojima se određene osobe zasad samo sumnjiče za primanje mita pri upisima na fakultete i 'prodavanjima' ispita; prije negoli se same prijave podnesu. Cjelokupna operacija započela je prije osam mjeseci. U roku od 48 sati, trebao bi se znati i konačni spisak osumnjičenika, potvrđeno je.

Primorac: Nepravilnosti u radu bile su uočene još prije dvije godine

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac rekao je na konferenciji za novinare da su nepravilnosti u radu Prometnog fakulteta utvrđene još prije dvije godine, kada je na fakultetu proveden upravni nadzor. "Tada je sva dokumentacija poslana u USKOK pa je na neki način akciju "Indeks" započelo Ministarstvo", izjavio je Primorac.

Nije htio ulaziti u detalje niti komentirati izjave s konferencije za novinare koju su održali ravnatelj policije Benko i državni odvjetnik Bajić, već je napomenuo da će Ministarstvo biti na raspolaganju u daljnoj istrazi.

Vezane vijesti

Ne mogu goniti kriminalce

Ne mogu goniti kriminalce

Rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i svih zaposlenih ovog će tjedna opet biti pod povećalom Sabora, koji jednom godišnje analizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika