18.09.2008. / 18:01

Autor: Katarina Zorić, Hrvoje Šimičević

Akcija "Indeks"

Primorac: Nepravilnosti u radu bile su uočene još prije dvije godine

Konačan broj osumnjičenih koji su primali i davali mito za upise i polaganje ispita znat će se za 48 sati, izvijestili su čelnici DORH-a, USKOK-a i policije


Nakon cjelodnevne šutnje, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac oglasio se oko 16 sati. Na konferenciji za novinare istaknuo je da su nepravilnosti u radu Prometnog fakulteta utvrđene još prije dvije godine, kada je na fakultetu proveden upravni nadzor. "Tada je sva dokumentacija poslana u USKOK pa je na neki način akciju "Indeks" započelo Ministarstvo", izjavio je Primorac.

Nije htio ulaziti u detalje niti komentirati izjave s konferencije za novinare koju su održali ravnatelj policije Benko i državni odvjetnik Bajić, već je napomenuo da će Ministarstvo biti na raspolaganju u daljnoj istrazi.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin izjavila je da akcija Indeks nije tempirana s posjetom europskih stručnjaka iz Pododbora za pravosuđe i unutarnje poslove. Rekla je da u DORH-u nisu mogli biti vidoviti te rezultate akcije prezentirati baš na dan dolaska europskih stručnjaka.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić pridružio se pohvalama dosad najveće antikorupcijske akcije u Hrvatskoj. "Pravna država funkcionira i nitko nije zaštićen", izjavio je Bebić.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske također je pozdravio akciju Indeks "u ime svojih članova koji s entuzijazmom i pošteno obavljaju svoju dužnost".

Privedena i predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesaU sklopu akcije Indeks, u 12 i 30 uhićena je predsjednica saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Deša Mlikotin Tomić. Dok su je policajci privodili iz kuće, Tomić je kazala kako je 'ne privode, već ide vidjeti o čemu se radi'. U njezinom stanu policija je od ranih jutarnjih sati obavljala pretres. Deša Mlikotin Tomić redoviti je profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, na Katedri za pravo, a od srpnja ove godine postavljena je na dužnost predsjednice saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Mikotin-Tomić, koja je na potonju poziciju postavljena preglasavanjem saborske većine, bila je kandidatkinja o čijem se postavljanju na čelo Povjerenstva navodno znalo nekoliko mjeseci prije odabira kandidata. Cjelokupnu proceduru njezinog postavljanja za predsjednicu ovog važnog tijela izazvalo je niz negodovanja od strane oporbenih zastupnika, osobito nakon što je njezina kćer Lucija Ana Tomić zaposlena u Uredu premijera Ive Sanadera.

U Vladi su pak isticali kako ona nije imala veze sa zaposlenjem svoje kćeri. Na Ekonomskom fakultetu Zagreb radi od 1977. kada je postala asistent. "Nastojat ću da Povjerenstvo u ovom mandatu može funkcionirati u miru, bez pritiska javnosti, te da ne bude mjesto političkih borbi i stavova jer za to postoje druga mjesta poput Sabora i medija", kazala je nakon što je prije nekoliko mjeseci izabrana.

Oporbeni zastupnici danas su u Saboru ocijenili kako je privođenje Deše Mlikotin-Tomić debakl HDZ-ove kadrovske politike. "Ovo je potpuni debakl HDZ-ove kadrovske politike. Povjerenstvo je sastavljeno isključivo voljom parlamentarne većine, iako smo upozoravali da to nije dobro", komentirao je SDP-ov Nenad Stazić.

Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar podsjetio je da je HDZ odbio njegov prijedlog da u krug dužnosnika na koje se odnosi Zakon o sprječavanju sukoba interesa uđu i članovi Povjerenstva koji se biraju iz reda stručnjaka. "Sada se pokazalo da je bila tragična politika HDZ-a, koji nije vodio računa o prigovorima i odbio je prijedlog", rekao je Lesar.

Iz HDZ-a se brane i poručuju da sumnje treba i dokazati. HDZ-ov Krunoslav Markovinović smatra da bi prije eventualne smjene Deše Mlikotin-Tomić s mjesta šefice Povjerenstva trebalo dokazati sumnje u korupciju. "To, međutim, ne znači da ona sama ne može dati ostavku, ako procijeni da je poljuljano povjerenje javnosti", dodao je Markovinović.

Ponovio je da HDZ nije krivo procijenio kada je inzistirao da na čelu Povjerenstva budu vanjski članovi, jer je, kaže, to pokazalo iskustvo s bivšim predsjednikom Povjerenstva, koji se ravnao načelima politike.

Predsjednik Transparency Internationala Hrvatska te član Povjerenstva Zorislav Antun Petrović svaku represivnu akciju smatra dobrodošlom, ako dovede do toga da se slične stvari ne ponavljaju. Na pitanje misli li da bi predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa trebala dati ostavku, Petrović je odgovorio kako vjeruje da je svaki državni dužnosnik u Hrvatskoj dovoljno savjestan da sam odluči treba li i dalje obnašati svoju dužnost.

Dekan FER-a opovrgava da je taj fakultet pod istragomOsim pretrage Ekonomskog i Prometnog fakulteta u Zagrebu, mediji danas spominju i pretragu Fakulteta strojarstva i FER-a. Međutim, dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Mornar za Nove medije opovrgnuo je da je na tom fakultetu bilo ikakvih akcija USKOK-a i DORH-a. "Naš fakultet jedan je od najuglednijih fakulteta i nezamislive su takve stvari kod nas", rekao je Mornar.

Akciju 'Indeks' komentirao je i dekan Pravnog fakulteta Josip Kregar koji je rekao kako najnovija zbivanja nisu udar na Sveučilište, nego pomoć Sveučilištu. Za Media servis je istaknuo da je i on čuo za korumpirane profesore te da ih je prijavljivao. Kregar smatra kako je riječ o dobro organiziranoj akciji koja treba donijeti dokaze i identificirati one koji su nositelji sumnje koju Sveučilište trpi. Dekan Pravnog fakulteta smatra da će sveučilište znati odgovoriti na posljednje događaje.

Akciju pozdravila i Vlada RH

Najnoviju antikorupcijsku akciju pozdravila je i hrvatska Vlada koja daje punu i snažnu potporu svim institucijama koje provode aktivnosti u cilju otkrivanja i suzbijanja različitih oblika kriminaliteta.

I ova antikorupcijska akcija pokazuje odlučnost državnih vlasti i svih institucija u borbi protiv mita i korupcije, navodi se u priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću.

Na kraju priopćenja ističe se da su Vlada Republike Hrvatske i Hrvatski sabor stvorili pravni okvir za učinkovitu borbu protiv svih oblika kriminala te neovisan, neometan i učinkovit rad svih institucija sustava.

Vezane vijesti

Ne mogu goniti kriminalce

Ne mogu goniti kriminalce

Rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i svih zaposlenih ovog će tjedna opet biti pod povećalom Sabora, koji jednom godišnje analizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika