19.09.2008. / 09:10

Autor: Marko Biočina

Slovenija

Zbog afere Patria raste popularnost Janeza Janše

Tek nekoliko dana prije održavanja parlamentarnih izbora u Sloveniji, stranka aktualnog slovenskog premijera Janeza Janše prema anketama uživa najveću popularnost među biračima. Zanimljivo je da je Janšina popularnost u proteklih tjedan dana dodatno porasla i sad se kreće između 25 i 30 posto.

Ako se te informacije pokažu točnima, Janša bi trebao osvojiti i drugi mandat na čelu slovenske vlade, iako je prije nekoliko mjeseci po anketama njegov izborni poraz bio gotovo izvjestan. Takav nagli porast Janšine popularnosti još je čudniji, s obzirom da je proteklih mjesec dana slovenski premijer bio osumnjičen kako je primio 21 milijun eura mita od Patrije, finskog proizvođača oklopnih vozila.

Prema informacijama koje je objavila finska nacionalna televizija YLE, Janša je bio jedna od osoba u Sloveniji kojima su Finci posredstvom austrijskog poslovnog čovjeka Waltera Wolfa isplatili mito kako bi osigurali kako će upravo Partija pobijediti na natječaju za prodaju 135 oklopnih vozila vrijednih 278 milijuna eura.

Kada je cijela afera izbila, mnogi u Sloveniji smatrali kako bi ona mogla označiti politički kraj Janeza Janše, no dogodilo se upravo suprotno. Poznavatelji prilika na slovenskog političkoj sceni tumače to činjenicom da su birači povjerovali Janši i njegovoj verziji priče po kojoj mu je cijela afera namještena da bi ga se politički diskreditiralo.

Također, u Sloveniji se pojavila priča kako iza svega stoji moćna američka korporacija General Dynamics koja je također sudjelovala na natječaju za nabavu oklopnih vozila. Prema toj teoriji, Amerikanci su izazvali cijelu aferu nadajući se da će država na kraju posao oduzeti Patriji i dodijeliti njima.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika