19.09.2008. / 09:37

Autor: Marko Biočina

SAD

Oporavak američkih burzi pod utjecajem državne pomoći

Ulagači su izvrsno prihvatili ideju američkog ministra financija Henryja Paulsona koji je najavio kako vlada razmišlja o osnivanju fonda po uzoru na Resolution Trust Corp., državni fond koji je pomogao bankama i ostalim financijskim institucijama tijekom krize štednim ulozima i kreditima krajem osamdesetih godina

Vijesti kako američka vlada namjerava osnovati fond koji bi od banaka preuzimao imovinu utemeljenu na lošim hipotekarnim kreditima i na taj im način pomogao da prebrode krizu, izazvala je pozitivne efekte na na Wall Streetu i ostalim američkim burzama. Tako se u jučerašnjih posljednjih sat vremena trgovanja na Wall Streetu promet dionica naglo povećao , a burzovni index Dow Jones narastao je za više od 400 bodova.

Ulagači su izvrsno prihvatili ideju američkog ministra financija Henryja Paulsona koji je najavio kako vlada razmišlja o osnivanju fonda po uzoru na Resolution Trust Corp., državni fond koji je pomogao bankama i ostalim financijskim institucijama tijekom krize štednim ulozima i kreditima krajem osamdesetih godina.

Upravo su o uspostavi jednog sličnog fonda jučer navečer razgovarali Paulson i predsjednik Federalnih rezervi Ben Bernanke. Nakon sastanka su obavijestili Kongres o svojim namjerama, a Paulson je rekao kako žele smisliti rješenje za samu srž problema: "U korijenu poremećaja na tržištima kapitala je pad cijena nekretnina. Zato smo se okupili kako bi zajedno izradili brzo rješenje usmjerno točno u srce problema, a to je nelikvidna imovina u bilancama financijskih institucija".

Paulson i Bernanke su dobili podršku zastupnika Kongresa, pa i predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi, koja je obećala kako će zastupnici tog tijela reagirati vrlo brzo kada prijedlog o osnivanju fonda dođe na glasovanje. Očekuje se kako bi prijedlog zakona o osnivanju spomenutog fonda na dnevni red Kongresa mogao doći već sredinom slijedećeg tjedna.

Vezane vijesti

Rast eura i dolara

Rast eura i dolara

Na financijskim tržištima širom svijeta očekuje se rast cijena dionica i tečaja eura jer su nakon izbora u Grčkoj parlamentarnu većinu osvojile… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika