19.09.2008. / 09:41

Autor: Petra Horvat

INA obustavila dostavu

Zračne luke nemaju kerozina

Svi zrakoplovi koji dolaze u Hrvatsku će nositi gorivo za povratni let

INA je jučer najavila svim zračnim lukama u Hrvatskoj da, zbog problema u Rafineriji nafte Rijeka, od danas do daljnjega ne može isporučivati kerozin zračnim lukama. Zračne luke su u panici jer INA nikada nije prestala isporučivati gorivo na tako dugi rok. Vlada do jučer nije bila upoznata sa INA-inom odlukom, a pretpostavlja se da će problem dostave aviogoriva Banski dvori riješiti interventnim uvozom kerozina, pošto zračne luke imaju samo male rezerve.

Direktor Zračne luke Rijeka Mario Pašćenko izjavio je kako je iznenađen da Ina nije sama uvezla aviogorivo, kada je uvidjela da će ga nedostajati. U posebnim problemima su zračne luke koje imaju letove za Rusiju i Skandinaviju, jer se pune gorivom u INA-i. Direktor dubrovačke zračne luke Tonči Peović tvrdi da njihovoj zračnoj luci nije dostavljen INA-in dopis, a otkrio je i kako imaju u rezervi kerozina za idućih pet do sedam dana.

U splitskoj zračnoj luci strahuju da bi dugotrajna nestašica kerozina mogla stvoriti probleme kod letova s udaljenih destinacija. S kraćim letovima ne bi trebalo biti poteškoća, jer će se zrakoplovi  puniti gorivom prije povratka u Split. Miroslav Drljača, direktor Sektora prometa Zračne luke Zagreb izjavio je kako se nada da do obustave ispostave ipak neće doći, te kako će inozemnim kompanijama ipak biti poslan dopis kojim će se one uputiti na opskrbu gorivom u zračnim lukama iz kojih dolaze u Hrvatsku. "Onima koji putuju iz daleka, omogućit ćemo opskrbu kerozinom iz Zagreba", rekao je Drljača.

Croatia Airlines najavljuje da će i s ograničenim količinama goriva nastojati održati planirani red letenja. Glasnogovornici Ine u četvrtak su potvrdili da su isporuke smanjene zbog problema u proizvodnji mlaznog goriva JET-a u rafineriji nafte Rijeka, no kako to vrijedi za one avioprijevoznike kod kojih postoji mogućnost alternativnog punjenja u inozemnim zračnim lukama. Svi zrakoplovi koji dolaze u Hrvatsku morati će nositi gorivo za povratni let. "Poduzimamo sve aktivnosti potrebne da riješimo problem i kroz dodatan uvoz osiguramo opskrbu", javljaju iz INA-e.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika