19.09.2008. / 12:22

Autor: Nina Tomljanović

Afera "indeks"

60-tak privedenih još uvijek u policiji

"Situacija se mijenja iz sata u sat i za sada nije moguće reći koliko će osoba nakon kriminalističke obrade biti osumnjičeno i privedeno istražnom sucu", kazao je Borovec dodavši kako više detalja trenutno ne želi iznositi

Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovac za Hinu je potvrdio da se u policiji nalazi još 60-ak osoba privedenih u antikorupcijskoj aferi "Indeks", a da su ostali pušteni nakon obavijesnih razgovora.

"Situacija se mijenja iz sata u sat i za sada nije moguće reći koliko će osoba nakon kriminalističke obrade biti osumnjičeno i privedeno istražnom sucu", kazao je Borovec dodavši kako više detalja trenutno ne želi iznositi.

Više o aferi "Indeks" nije želio reći ni načelnik Ureda ravnatelja policije Dubravko Novak, osim da policija ima još 24 sata za obradu i zadržavanje privedenih.

Kako je rekao, među njima su 21 sveučilišni profesor, tri asistenta i četvero službenika zagrebačkog sveučilišta za koje se sumnja da su uzimali ili davali mito za upise na fakultete i polaganje ispita.

Kod jednog profesora pronađen 21 indeks i 25 tisuća euraU sklopu jučerašnje akcije Indeks, koja je započela oko 6 sati, obrađeno je 95 osoba za koje se sumnja da su imale veze s korupcijom. Konačan broj osumnjičenih koji su primali i davali mito za upise i polaganje ispita znat će se nakon istrage koja je u tijeku, izvijestili su čelnici DORH-a, USKOK-a i policije.

Državni odvjetnik Mladen Bajić jučer je na izvanrednoj konferenciji za novinare istaknuo da se istraga obuhvaća pretres stotinjak stanova, pregled osobnih računala, kabineta te poslovnih prostora svih osumnjičenih.

"Postoje osnovane sumnje da je najmanje 95 osoba sudjelovalo u izvršenju korupcijskih kaznenih djela na četiri fakulteta i jednoj visokoj školi. Za sada je poznato da su u tome sudjelovali 21 profesor, 3 asistenta i četiri službenika sa različitih fakulteta.", istaknuo je Bajić. Upleteni u korupciju, kazao je Bajić dodavši da su operirali uz pomoć posrednika, preko kojih su plaćali polaganje ispita, kao i upis na fakultete.

"Cjenik za ispite bio je od 400 do 2000 eura, dok se upis naplaćivao 9000 eura" kazao je ravnatelj policije Marijan Benko. Dodao je kako su od rano jutros 200 pripadnika kriminalističke policije i 100 interventnih specijalaca, provjeravali i detaljno pretresali poslovne urede, stanove i kabinete osumnjičenih osoba, te su im oduzimali predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku.

"Kod jednog profesora je pronađen 21 indeks, 25 tisuća eura te popis sa određenim studentima", kazao je Bajić, te dodao kako nitko od osumnjičenih nije pritvoren, već je nad njima izvršen obavijesni razgovor. Bajić se referirao na jedan slučaj, u kojemu su dva osumnjičenika razgovarali o prodavanju ispita. "A što sa siromašnim? Odgovor s druge strane bio je: Siromašni će morati učiti" kazao je danas Bajić

Također, na konferenciji je istaknuto kako će policija, zajedno sa USKOK-om i Državnim odvjetništvom otvarati slučajeve u kojima se određene osobe zasad samo sumnjiče za primanje mita pri upisima na fakultete i "prodavanjima" ispita, prije negoli se same prijave podnesu.

Cjelokupna operacija započela je prije osam mjeseci.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika