19.09.2008. / 13:35

Autor: Petra Horvat

Reakcije na aferu Index

Radoš: 'USKOK i policija bez potpore vlasti ostaju trkači olovnih nogu'

Potpredsjednik HNS-a je ustvrdio kako je osobito bolna činjenica da je korumpiran sustav visokog školstva koji bi trebao mlade podučavati vrijednostima

Potpredsjednik HNS-a Jozo Radoš na današnjoj je konferencji za novinare održanoj povodom jučerašnje akcije Index izjavio kako HNS podržava akcije USKOK-a, no istaknuo je i kako je bitku protiv korupcije moguće dobiti samo uz sustavnu i potpunu potporu vlasti. "Podržavamo aktivnosti policije i USKOK-a u bitci protiv korupcije, no bez sustavne potpore vlasti oni će ostati samo trkači olovnih nogu", izjavio je Radoš i napomenuo kako će, ukoliko potpora izostane, noge trkača postajatiti sve teže.

Radoš je kazao i kako je osim jučerašnje akcije Index, fokusirane na borbu protiv korupcije na području visokog školstva, te akcija poduzetih u sektoru zdravstva, nužno poduzeti akcije na području pravosuđa. "Korupcija se događa na u tri najvažnije interesne sfere građana: zdravstvu, visokom školstvu i pravosuđu", rekao je Radoš i dodao kako je osobito bolna činjenica da je korumpiran sektor obrazovanja koji bi kod mladih trebao izgraditi sustav vrijednosti. "Mladi bi na sveučilištima trebali usvajati vrijednosti, a na ovaj način uče kako je za uspjeh u životu nužno biti korumpiran", ocijenio je Radoš.

Također, Radoš je prozvao nadležne da aktere u korupciji oštro sankcioniraju kao primjer drugima da se koruptivno ponašanje neće tolerirati. "Osim pravosudnih, bitno je poduzeti i drastične sveučilišne sankcije", rekao je Radoš koji predlaže da se osumnjičenima u aferi Index, ukoliko im se dokaže krivnja, ukinu prava rada na sveučilištu. "Jednako je važno sankcionirati primatelje i davatelje koruptivnih usluga", rekao je Radoš, uz napomenu kako uspjeh u borbi protiv korupcije nije moguć bez potpune i iskrene potpore Vlade i parlamenta.

"Najodgovornija za korupciju je vlast", kazao je Radoš uz objašnjenje kako vlast u korupciji sudjeluje na način da u njoj izravno sudjeluje, da tolerira koruptivno ponašanje, ali i na način da ne poduzima mjere potrebne za suzbijanje korupcije. "Nadamo se da se u ovom slučaju neće ponoviti slučaj Hrvatskog fonda za privatizaciju, kada su za korupciju optuženi potpredsjednici fonda, a ministri, članovi upravnog odbora nisu snosili čak ni političku odgovornost", dodao je. Potpredsjednik HNS-a je istaknuo i kako se mjere iz Nacionalnog programa suzbijanja korupcije slabo ili nikako ne provode.

"U segmentu visokog obrazovanja jedan od lijekova protiv korupcije je autonomija sveučilišta, no ona je povrijeđena time što se na pozicije u najvišim tijelima, kao što su Nacionalno vijeće za znanost, Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje i Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, imenovanja dodijeljuju na temelju političke podobnosti ministru", rekao je i dodao kako su stoga "smiješne poslovično bombastične izjave ministra Primorca kako borba protiv korupcije kreće od njegovog sektora", rekao je i ponovio da se borba protiv korupcije ne smije smatrati kampanjom, već trajnim zadatkom. "Dosadašnji rezultati akcije USKOK-a pokazali su da je korupcija na fakultetima sustav, a ne pojedinačan eksces", zaključio je.

Na problem korupcije osvrnuo se i saborski zastupnik HNS-a i potpredsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora Miljenko Dorić, koji je rekao da se problem korupcije neće riješiti zatvaranjem nekoliko liječnika, profesora ili građevinaca. "Hrvatsko je društvo impregnirano korupcijom koja ima tri faze", rekao je i dodao kako je prva faza moralna degradacija pojedinaca, druga faza je sustavna degragacija u kojoj korupcija zahvaća policiju, sudstvo i državnu upravu, te kako je posljednja faza ona u kojoj je u korupciju upleten sam državni vrh, odnosno Vlada i Sabor.

Dorić je istaknuo kako je Hrvatska poduzela koruke u smjeru raspada sustava, te je podsjetio na brojne afere koje su sezale sve do državnog vrha, a koje se niti danas nisu rasvijelile.

Vezane vijesti

Radoš o izbornim jedinicama: Svaki je saborski mandat važan

Radoš o izbornim jedinicama: Svaki je saborski mandat važan

Podpredsjednik HNS-a Jozo Radoš izjavio je danas u Karlovcu - komentirajući HDZ-ov prijedlog zakona o izbornim jedinicama za parlamentarne izbore -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika