19.09.2008. / 14:42

Autor: Robert Bajruši

Tjedna propovijed

"Index" neće otvoriti vrata EU

Možda će i ovoga puta većina osumnjičenih biti oslobođena, studenti nastaviti kupovati ispite, sveučilišni profesori se prodavati poput skupocjenih prostitutki, a generali kao što je Ljubo Ćesić Rojs stjecati akademska zvanja, no, antikorupcijsku akciju ”Index“, treba podržati bez minimuma zadrške. Ako ništa drugo, poslije ove operacije javna tajna o kupovanju ispita, pa i fakultetskih diploma, o kojoj se priča već 15-ak godina, sada je postala nešto vidljivo, baš kao na koncu svake dobre priče u kojoj pozitivci pobjeđuju loše momke.

Hrvatski poučak mogao bi biti to što loši momci više nemaju obrijane glave i debele zlatne narukvice već ih se sve češće hapsi u uglednim medicinskim institucijama, odvjetničkim komorama, a sada i sveučilištu. Kao da je na djelu svojevrsni kriminal bijelih ovratnika.

Poznajući hrvatsko pravosuđe, koje je spremno iskazati maksimalnu tolerantnost prema kriminalcima svih vrsta – od ratnih zločinaca i cestovnih ubojca do nogometnih huligana i korumpiranih liječnika – samo će optimisti povjerovati da je ”Index” zatvoren, u trenutku privođenja nekoliko desetaka osumnjičenih. Uz pretpostavku da su Uskok, Državno odvjetništvo i MUP temeljito odradili posao, za konačne rezultate ove akcije, ipak treba pričekati još nekoliko tjedana. Dosadašnja iskustva pokazuju kako sudovi predstavljaju daleko najslabiju kariku u borbi protiv kriminala, i pitanje je hoće li neki od korumpiranih profesora u konačnici, bar nekoliko godina odraditi kao voditelj zatvorske knjižnice u Lepoglavi. Potpisnik ovog članka, nada se da hoće, i zato još jednom pozdravlja akciju “Index“.

Ali ostaje najvažniji problem, a to je činjenica da se optužnice zbog korupcije, u pravilu, odnose na široj javnosti anonimne osobe. Deša Mlikotin-Tomić predstavlja izuzetak, međutim, u krajnjoj liniji, i ona je jedan sitni aparatčik u redovima aktualne nomenklature. Puno, doista puno važniji primjer korupcije predstavljala je Afera Brodosplit, u kojoj su kraci korupcijske hobotnice sezali do vrha HDZ-a, a u međuvremenu ovaj je skandal posve marginaliziran. Isto tako, prošlo je dvadeset mjeseci otkako je objavljen podatak o kolekciji satova premijera Ive Sanadera, vrijednoj oko 100.000 eura, a da predsjednik Vlade nikada nije pokazao račune. Bez puno truda mogu se izvući deseci ovakvih primjera, koji nikada nisu bili ozbiljnije istraženi, kamoli procesuirani. Stoga je pogrešna medijski aktualizirana premisa prema kojoj će Hrvatska uz pomoć “Indexa“ ubrzati pregovore s Europskom unijom. Pregovori i dalje zapinju, Bruxelles hrvatsku vladu ponovno šalje na popravne ispite, i ponavlja da smo jako loše napisali ispite koji se zovu “Brodogradnja“ i “Pravosuđe“, a u njih još nekoliko, jedva zaslužujemo mršavu dvojku. Drugim riječima, sve dok borba s korupcijom ne postane bitni prioritet ove vlasti, napredak će biti spor, a uhićenja će se doimati poput dobrih režiserskih uradaka za udarne vijesti.

Vezane vijesti

Kosor više nema opravdanja - Zbog pola godine na vlasti kocka se sudbinom...

Kosor više nema opravdanja - Zbog pola godine na vlasti kocka se sudbinom države

Emocije su, u načelu, najveći neprijatelj svake političke rasprave. Ali kada se govori o političkoj situaciji u Hrvatskoj, jednostavno je nemoguće… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika