19.09.2008. / 16:00

Autor: Katarina Zorić

Cijena goriva u Hrvatskoj

Sanader traži smanjenje cijene goriva

Na cijenu goriva danas je ukazao i Savez samostalnih sindikata Hrvatske. U današnjem priopćenju ocijenili su da građani plaćaju previsoku cijenu goriva

Premijer Ivo Sanader zatražio je od INA-e da smanji cijene goriva te da na taj način prati trend smanjenja cijena na svjetskom tržištu. Nakon današnjeg sastanka Povjerenstva za praćenje cijena u Ministarstvu gospodarstva, Sanader je rekao kako očekuje da će zbog smanjenja cijena naftnih derivata i uspješne žetve, pojeftiniti kruh. U ovom trenutku premijer nije konkretno rekao da će doći i do snižavanja cijene mesa, ali je napomenuo da postoje neki preduvjeti i za to pojeftinjenje.

Na cijenu goriva danas je ukazao i Savez samostalnih sindikata Hrvatske. U današnjem priopćenju ocijenili su da građani plaćaju previsoku cijenu goriva.

Porastom cijena nafte rasle su i cijene goriva za osobna vozila na svim benzinskim crpkama u Hrvatskoj, dok se istodobno na povremena blaga sniženja naftne kompanije ne odlučuju ili to rade vrlo sporo. Tako je INA u prvom tromjesečju ove godine ostvarila trostruko veću dobit u odnosu na isto razdoblje u 2007. godini, ističe SSSH.

Posljednjih su tjedana cijene u padu i na najnižim su razinama u posljednjih mjesec dana, ali cijena najtraženijega goriva za osobna vozila u Hrvatskoj (eurosuper 95) nije snižena ni lipu, dok je neznatno snižena cijena dizela.

SSSH upozorava da se i dalje nastavlja strategija ekstra zarada naftnih kompanija prodajom preskupoga goriva građanima u Hrvatskoj te traže hitnost izrade novog Pravilnika o utvrđivanju cijene naftnih derivata kojim bi se mogla umanjiti cijena goriva za krajnje potrošače.

Uspoređujući cijene goriva s onima u zemljama Europske Unije, u Hrvatskoj se prodaje gorivo skuplje od trećine zemalja EU, poput Slovenije, Grčke, Španjolske, Estonije i drugih.

Hrvatski građani visoku cijenu goriva plaćaju i zbog netransparentnosti svih davanja koja se dodaju na cijenu litre sirove nafte, gdje od nabavne do prodajne cijene litra goriva poskupi više od 100 posto, upozorava SSSH.

Vezane vijesti

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Najviše cijene motornih benzina od ponoći će biti niže od 13 do 15 lipa po litri, a dizelska će goriva pojeftiniti od 15 do 18 lipa, pokazuju podaci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika