20.09.2008. / 12:15

Autor: Petra Horvat

Kontroverzni klerik

Don Kačunko napustio Ordinarijat

Don Kačunko je nedavno promovirao knjigu Playboyeve zečice Nives Celzijus, čime je izazvao oštre reakcije crkvenog vrha, a naštetio mu je i sukob sa gay lobijem u Crkvi, kojem je stao na žulj u antihomoseksualnoj kampanji

"Mijenjam biskupiju!", naslov je teksta koji je Don Anđelko Kačunko objavio na svom blogu, gdje objašnjava razloge zbog kojih je jučer napustio Vojni ordinarijat i oprostio se sa zagrebačkim Ksaverom. "Točno tako, dobro ste pročitali, poštovani posjetitelji Don Bloga! Dakle, ovo nije nova RTL-ova "sapunica", nego jedna obična ali važna obavijest", piše Kačunko uz napomenu kako se na objavljivanje teksta na svom blogu odlučio kako bi spriječio pojavljivanje raznih netočnih tumačenja i insinuacije do kojih bi moglo doći.

Kačunko je svoju odluku o napuštanju Ordinarijata tumači riječima: "Mnogima je poznato kako su moji javni istupi – kao kancelara Vojnog ordinarijata i svećenika – te suradnja s pojedinim medijima redovito izazivali različite komentare, negodovanja, otpore, čak i prijavu na policiju od pravnog tima jedne gay udruge, tako da je mojim nadređenima davno dozlogrdilo čitati ili slušati 'epitete' odnosno etikete kao što su: kontroverzan, redikul, skandalozno, itd...", piše Kačunko koji svoj javni rad tijekom posljednjih pet godina opisuje kao delikatan "ples po rubu".

Također, Kačunko je naveo i kako razumije težinu odgovornosti svojih nadređenih, da im zahvaljuje za tolerantnost koju su dulje vrijeme pokazivali, te kako žali ako im je svojim istupima nanio neugodnosti. Kačunko je napisao i da mu je poznato iz kojih su krugova stizale, kako sam kaže, "dobronamjerne sugestije" da ga se "ušutka", no ne navodi o kome se točno radi. Kontroverzni Kačunko navodi kako se na odlazak iz Vojne biskupije odlučio iz razloga što ne može i ne želi šutjeti.

Prema nekim informacijama Kačunko na novu službu odlazi u Gospićko-senjsku biskupiju, biskupu msgr. Mili Bogoviću. Točno mjesto nove službe nije naveo, samo je napisao kako je password - Velebit.

Biskup Bogović potvrdio da Kačunko prelazi u Gospičko-senjsku biskupijuBiskup Mile Bogović danas je potvrdio da će don Anđelko Kačunko doći raditi i živjeti u Gospičko-senjsku biskupiju, no nije želio govoriti o razlozima Kačunkova odlaska iz Vojnog ordinarijata. "Kačunko će pomoći Gospičko-senjskoj biskupiji da prevlada sadašnji nedostatak klera", kazao je biskup Bogović.

Na pitanje je li o prijelazu razgovarao s Vojnim ordinarijem, biskup Bogović je odgovorio da je sve između njih dvojice dogovoreno. Kačunko bi, tvrdi Bogović, trebao doći početkom listopada. Bogović je danas nazočio blagoslovu temeljnog kamena i gradilišta nove zgrade Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika