20.09.2008. / 18:02

Autor: Petra Horvat

Minsk

Lukašenko najavio prekid dijaloga ako Zapad ne prizna izbore

Bjeloruski oporbeni čelnici tvrde kako im nije dopušten pristup povjerenstvima za prebrojavanje glasova

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko danas je upozorio zapadne zemlje da će, ukoliko ne priznaju parlamentarne izbore u toj bivšoj sovjetskoj republici, u potpunosti prekinuti dijalog sa zapadnim zemljama. Lukašenko je izjavio i kako se nada da će izborima koji se u Bjelorusiji trebaju održati 28. rujna  poboljšati odnose sa SAD-om i EU-om. Naime, SAD i EU bjeloruske izbore smatraju testom demokracije te bivše sovjetske republike.

Od sredine 90-ih do danas, nijedni bjeloruski izbori nisu ocijenjeni slobodnima ni pravednima, a bjeloruske se vlasti nadaju da će ove godine ocijena međunarodnih promatrača biti drugačija. Naime, ovaj j e put dopušteno kandidiranje na izbore većini oporbenih kandidata, a pratit će ih stotine zapadnih promatrača. Međutim, oporba tvrdi da im nije dopušten pristup povjerenstvima zadužena za prebrojavanje glasova.

Prema ocjeni OESS-a, predizborna kampanja biračima nije ponudila jasnu sliku o glavnim pitanjima ni kandidatima. Lukašenko je izjavio da će prekinuti sve razgovore sa Zapadom, ako izbori opet ispadnu nedemokratski. "Prekršili smo vlastite zakone kako bismo održali izbore na način na koji očekuje Zapad i OESS", rekao je Lukašenko koji tvrdi da su ovi izbori bez presedana, vođeni prema pravilima Zapada, te da će prije reakcije sačekati ocijenu međunarodne zajednice.

Na izborima 2004. raznolika je bjeloruska liberalna i nacionalistička oporba, često razdirana unutarnjim sukobima, izbačena iz parlamenta. "Bio bih sretan da oporbeni kandidati uđu u parlament kako bi se utišale kritike Zapada", rekao je Lukašenko i dodao kako smatra da se to ipak neće dogoditi. "Ne želimo razgovarati s vama preko željezne zavjese koju ste podigli na granici Bjelorusije", rekao je Lukašenko i pozvao Zapad da prizna izbore. Lukašenku i još 40-torici dužnosnika EU i SAD su uveli financijske sankcije i zabranu putovanja.

Vezane vijesti

SP u hokeju: Favoriti bez greške

SP u hokeju: Favoriti bez greške

U utorak su na hokejaškom Svjetskom prvenstvu odigrana četiri susreta u kojima su favoriti upisivali sigurne bodove protiv objektivno slabijih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika