21.09.2008. / 13:19

Autor: Petra Horvat

Zagreb

Središte grada sutra zatvoreno za promet

Zabrana prometovanja zagrebačkim središtem uvodi se na Europski dan bez automobila, koji se obilježava na inicijativu Europske unije s ciljem podizanja svijesti o ekološkom zagađenju

Zagrebački centar će sutra, povodom obilježavanja Europskog dana bez automobila, od 8 do 20 sati biti zatvorena za promet automobilima. Zabrana prometovanja odnosi se na zonu omeđenu ulicama : Trg bana Josipa Jelačića, Jurišićeva, Palmotićeva, Boškovićeva, Andrije Hembranga, Gundulićeva, Ilica, Mesnićka, Demetrova, Ilirski trg, Radićeva, Trg bana Josipa Jelačića.

Zabrana se ne odnosi na vozila hitne pomoći, vatrogasce, policiju, komunalna vozila, vozila osoba s invaliditetom s prebivalištem u toj zoni, vozila javnog gradskog prijevoza i taxi-vozila. Grad i udruga Bicikl organizirali su "Zagrebačku žbicu" , odnosno vožnju biciklima kroz gradsko središte koja će krenuti u 18 sati sa Cvjetnog trga.

Osim Zagreba, Europski dan bez automobila obilježavaju i Vukovar, Bjelovar, Crikvenica, Kutina, Ivanić Grad, Koprivnica, Rijeka, Velika Gorica i Zabok. Europskim danom bez automobila završava Europski tjedan kretanja, koji se ove godine obilježava od 16. do 22. rujna s temom "Čisti zrak za sve".

Glavni je cilj tog dana jačati svijest javnosti o ozbiljnom onečišćenju uzrokovanom nepromišljenom uporabom automobila te poticati povratak pješaka, biciklista i javnog prijevoza u gradsko središte. "Za održiv promet u Zagrebu potrebno hitno poboljšati i unaprijediti javni gradski prijevoz, koji mora biti brži, redovitiji, točniji, dostupniji i udobniji kako bi se povećao broj korisnika", smatraju u Zelenoj akciji, udruzi za zaštitu okoliša.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika