22.09.2008. / 08:36

Autor: Marko Biočina

Izbori u Sloveniji

Poraz Janeza Janše

Iako službeni rezultati slovenskih izbora nisu objavljeni poprilično je izvjesno kako Janez Janša nije uspio izboriti drugi premijerski mandat. Ukoliko ne bude iznenađenja pri prebrojavanju glsova Slovenaca koji žive u inozemstvu novi slovenski premijer trebao bi biti čelnik socijalnih demokrata Borut Pahor. Ovi izbori bili su najneizvjesniji u povijesti Slovenije, a na kraju je bila i vrlo mala razlika između dvije najjače stranke.

Pahorova stranka SD osvojila je 30,49 posto, a Janšin SDS 29,32 posto, što znači da je ukupna razlika bila oko 12 tisuća glasova. Još jedan udarac za Janšu bila je i činjenica da je njegov glavni koalicijski partner, ministar financija Andrej Bajuk sa svojom strankom Nova Slovenija ostvario vrlo loš rezultat od 3,25 posto i nije uspio preći izborni prag.

S druge strane, potencijalni koalicijski partneri socijaldemokrata ostvarili su očekivane rezultate i očekuje se kako će Pahor dogovoriti koaliciju s LDS-om pod vodstvom Katarine Kresal, strankom Zares Gregora Golobiča i strankom umirovljenika Karla Erjavca, koji je svjestan da nijedna stranka ne može konstituirati vlast bez njegove potpore već najavio kako će imati velike zahtjeve vezane za visinu mirovina.

Također valja spomenuti kako je Slovenska nacionalna stranka koju vodi kontroverzni Zmago Jelinčič i ovaj put osvojila svoj uobičajni postotak glasova, oko 6 posto i da opet neće sudjelovati u izvršnoj vlasti.

Kao glavni razlog poraza Janeza Janše mnogi u Sloveniji navode činjenicu da je Borut Pahor uspio mobilizirati velik broj lijevo orijentiranih birača, što Janša nije uspio napraviti na desnici.

S druge strane, mnogi smatraju kako bi Janša sigurno pobijedio da njegov rast popularnosti nije bio zaustavljen optužbama da je primio mito od Patrije, finskog proizvođača oklopnih vozila, kako bi upravo ta tvrtka pobijedila na natječaju za opremanje slovenske vojske.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika