22.09.2008. / 16:43

Autor: Petra Horvat

Makarska

Glavina: 'Požar je izazvalo iskrenje dalekovoda'

HEP nije potvrdio ni demantirao podatak da je vatra buknula zbog iskrenja na njihovom dalekovodu. Izvanredno stanje i evakuacija stanovništva ukinuti su jer više ne postoji neposredna ugroza

'

"Požar kod Makarske, na predjelu Krvavica-Kuk, izazvan je iskrenjem dalekovoda pod utjecajem olujne bure", rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina, te dodao kako je u vrijeme kad je dojavljen požar nestalo struje na makarskom području. Glavina tvrdi kako ne postoji drugi uzrok izbijanja vatre, a tome u prilog ide i očevid istražnog suca Županijskog suda u Splitu kojim je utvrđeno da je uzrok požara iskrenje dalekovoda Kraljevac-Makarska izazvano orkanskom burom.

Vatra je progutala oko 800 hektara šume, a u gašenju je sudjelovalo oko 420 vatrogasaca, među kojima oko stotinu policijskih službenika. u gašenju su pomagali i jedan kanader, tri helikoptera i pet air-tractora.

"Još ne mogu pouzdano reći što je uzrok požara jer stručnjaci u HEP-u još istražuju moguće iskrenje dalekovoda Kraljevac-Makarska", kazao je direktor makarskog pogona HEP-a Miroslav Radić. Iako je u požaru oštećeno ili potpuno izgorjelo 70 električnih stupova radnici HEP-a su još jučer dodatnim naporima omogućili da sva mjesta imaju redovitu opskrbu električnom energijom. Prema procjeni HEP-a, šteta na njihovoj imovini iznosi oko 150 tisuća kuna.

Gasiteljima je zahvalio makarski gradonačelnik Marko Ožić Bebek. "Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u obuzdavanju vatrene stihije i spašavanju grada od vatre", rekao je. Izvanredno stanje i djelomična evakuacija iz zone neposredne ugroze odnosili su se na zapadni dio prigradskog naselja Veliko Brdo, no sinoć kasnosu ukinuti. Zapovijed je prenesena svim nositeljima evakuacije i zbrinjavanja, a potpisuje ju načelnik Bebek Ožić.

Vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina kazao je da danas na požarištu nema otvorena plamena, a na rubnim se dijelovima požarišta nalazi oko 140 vatrogasaca, uglavnom iz dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja, kako bi osigurali da se vatra opet ne rasplamsa.

Vezane vijesti

Na Makarskoj rivijeri oko 40.000 gostiju

Na Makarskoj rivijeri oko 40.000 gostiju

Treći vikend kolovoza na Makarskoj rivijeri u znaku je smjene gostiju, a očekuje se da će ih više od 8000 stići u ljetovališta na području od Brela… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika