23.09.2008. / 08:34

Autor: Eduard Šoštarić

Vojna suradnja

SAD oprema HV za Afganistan

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić donio je 5. rujna odluku o odlikovanju Gordona Englanda, zamjenika ministra obrane SAD-a, Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za izniman doprinos unapređenju hrvatsko-američkih odnosa i doprinos jačanju međunarodnog položaja, sigurnosti i ugleda Hrvatske, doznaje Nacional.

England će 29. rujna posjetiti Francusku i Hrvatsku i Mesić će mu tada uručiti odličje. Hrvatski ministar obrane Branko Vukelić sredinom lipnja već je imao radni sastanak s Englandom u Washingtonu. Samo tri mjeseca poslije England će posjetiti Hrvatsku i drugi put razgovarati s Vukelićem i državnim vrhom.

Uzastopni susreti najviših dužnosnika američkog ministarstva s hrvatskim dužnosnicima u tako kratkom roku nisu bili slučajnost. Sve je očitije da je cilj sve intenzivnijih sastanaka obrambenih dužnosnika SAD-a i Hrvatske jačanje i promjena dosadašnjeg mandata hrvatskih vojnika u Afganistanu. Kako je doznao Nacional, još u lipnju England je poručio Vukeliću da američka strana želi hrvatske vojnike uz bok američkima u borbenim operacijama, a zauzvrat će hrvatski vojnici biti opremljeni kao američki. Hrvatskim vojnicima u Afganistanu prije svega nedostaju kvalitetna komunikacijska oprema i oprema za poziv zračne potpore.

Postignut je dogovor s američkom vojskom da ustupi potrebnu opremu. SAD je ponudio i čak četiri puta veće kvote za školovanje hrvatskih časnika u SAD-u nego dosad. Na to Hrvatska treba uzvratiti protuuslugom - jačanjem hrvatskog vojnog angažmana u Afganistanu, pridruživanjem Hrvatske vojske američkim snagama u borbenim operacijama.

Hrvatski državni vrh nije bio sklon takvoj odluci, ali zbog strateškog jačanja veza sa SAD-om i vojne suradnje koja je sad na najvišoj razini nakon oslobodilačkih operacija HV-a, valja očekivati pozitivan odgovor na američku molbu. Da se nešto takvo sprema pokazuje i to što je hrvatsko Ministarstvo obrane raspisalo natječaj za nabavu opreme prednjeg zračnog kontrolora, sofisticiranih uređaja koji omogućuju vojnicima da označe vlastiti položaj kako bi pozvali zračnu potporu. Sustav omogućuje izviđanje, snimanje i nadzor bojišta te markiranje mete, čime se olakšava borbeno djelovanje zračnim snagama.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika