23.09.2008. / 08:24

Autor: Robert Bajruši

Slovenski izbori

Slovenija bez promjene vanjske politike

Borut Pahor, lider Slovenskih demokrata, gotovo je sigurno, postat će novi mandatar vlade u Ljubljani. Iako su tri stranke lijevog centra - SD, Zares i Liberalni demokrati Slovenije, osvojile 43 od 90 mjesta u parlamentu, slovenski predsjednik Danilo Türk ponudit će Pahoru mandat za formiranje vlade. Kako bi dobili većinu, relativni izborni pobjednici već su najavili pregovore sa strankom umirovljenika Desus, koja u Državnom zboru ima sedam zastupnika. Desusov čelnik Karl Erjavec bio je ministar obrane u dosadašnjem kabinetu Janeza Janše i jedan od glavnih sudionika afere Patria, ali i on je najavio spremnost na pregovore s Pahorom.

Ovakav rasplet nije neočekivan jer umirovljenici u Sloveniji uglavnom podržavaju stranke ljevice i ulazak Desusa u vladu LSD-a, Zaresa i LDS-a ne bi se doživljavao kao izdaja. Problemi mogu nastati ako pregovori propadnu, jer desnica s umirovljenicima ima 45 zastupnika i za pobjedu trebaju glas jednog od dvojice manjinskih predstavnika. Ali zasad je ova varijanta u drugom planu i velika većina javnosti i medija smatra da vladu treba formirati Borut Pahor, čiji su socijaldemokrati osvojili najviše glasova.

Za Hrvatsku je ovakav razvoj događaja uvjetno pozitivan. U svakom slučaju bolji nego da izvršnu vlast formira Janša s desničarima kao što su Zmago Jelinčič i Bojan Šrot, koji su rezolutni protivnici kompromisa u graničnom sporu sa Zagrebom, ali ni od lijevo-liberalne vlade ne treba očekivati preveliku popustljivost. Upravo je Pahor 2006. u Europskom parlamentu bio jedan od zastupnika koji su srušili izvještaj Hannesa Swobode, koji je predlagao arbitražu u hrvatsko-slovenskom pograničnom sporu. Pahor smatra da dvije države trebaju zatražiti pomoć treće strane, ali ne pristaje da to budu međunarodni sudovi u Haagu ili Hamburgu.

Prve najave iz Ljubljane govore kako bi nova ministrica vanjskih poslova mogla postati Katarina Kresal iz LDS-a, a ona je prošle godine također žestoko krtizirala ideje o međunarodnoj arbitraži. Osim toga, nova će vlada imati relativno tanku većinu i u krupnim pitanjima kao što su odnosi s Hrvatskom bit će prisiljena surađivati s desnim strankama. Ipak je realno očekivati da Pahorova ekipa neće raditi probleme kakvi su se pojavljivali u mandatu Janeza Janše. Dovoljno je podsjetiti da je Slovenija tijekom predsjedanja EU u prvoj polovici 2008. de facto blokirala pregovore s Hrvatskom, a glavni zagovornik takve politike bio je bivši šef diplomacije Dimitrij Rupel. Stoga nitko u hrvatskoj politici neće žaliti što Rupel nije uspio ući u parlament i što je postao jedan od najvećih gubitnika izbora u Sloveniji.

Vezane vijesti

Potpisan Okvirni sporazum između Patrie i Đuro Đaković Holdinga

Potpisan Okvirni sporazum između Patrie i Đuro Đaković Holdinga

Danas u Parizu na svjetskom sajmu sigurnosti i obrane Eurosatory, Ðuro Đaković Holding d.d. (ĐĐH) i Patria potpisali su okvirni sporazum o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika