23.09.2008. / 09:19

Autor: Petra Horvat

Afera Index

Osumnjičeni profesori predavali generalima Zagorcu, Rojsu i Ćuku

Predsjednik Mesić je ustvrdio kako je nemoguće da su generali istovremeno uspješno završavali fakultet, te efikasno branili Hrvatsku

Trojici hrvatskih generala, Vladimiru Zagorcu, Mili Ćuku i Ljubi Ćesiću Rojsu, predavalo je najmanje četiri profesora s Fakulteta prometnih znanosti (FPZ), koji su zadržani u pritvoru zbog sumnje da su studente upisivali na fakultet preko veze, za što su ostvarili protupravnu imovinsku dobit, prenio je Jutarnji list. General Vladimir Zagorec je 1997. stekao višu stručnu spremu iz smjera željeznice, a na diplomi mu je u ispitnoj komisiji bio aktualni prodekan FPZ-a prof. dr. Dragan Badanjak, kojeg se u aferi Index sumnjiči za upis studenata na fakultet preko veze, te za prodaju ispita.

Ljubo Ćesić Rojs i Mile Ćuk su završili VI. stupanj, nakon čega su se prebacili na inženjerski smjer. Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak je nakon akcije Index ustvrdio kako je Zagorec diplomirao na Pravnom fakultetu, a magistrirao na Ekonomskom, no Zagorčeva diploma iz 1997. dokazuje suprotno. U Indexu generala Zagorca, uz dovoljan, najčešća ocjena je dobar. Rojsu je također najčešća ocjena dobar, no zaradio je i dvije četvorke te popriličan broj trojki i dvojki.

General Mile Ćuk u Indexu ima ćak dvije petice, a petica iz predmeta Informacijski sustav upisana mu je 11. svibnja 1995., samo deset dana nakon operacije "Bljesak". Također, dana 8. svibnja upisana mu je ocjena vrlo dobar iz predmeta Informacije i komunikacije, a 28. travnja je zaradio četvorku iz Automatizacije željezničkog prometa II. Upitno je na koji je način general Ćuk uspio ispit spremiti i položiti ocjenom vrlo dobar za vrijeme najintenzivnijih priprema za operaciju "Bljesak", što je uz operaciju "Oluja" najznačajnija akcija hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

Isti mjesec, odnosno 3. travnja položio je Automatizaciju željezničkog prometa I. Od 1. travnja 1994. Ćuk je bio djelatnik 1. hrvatskog gardijskog zbora. Diplomirao je 7. ožujka 1996. s ocjenom vrlo dobar, a u ispitnoj su komisiji tada bili profesori Damir Božičević i Dragan Badanjak, obojica osumnjičeni u akciji Index.

Ljubo Ćesić Rojs je diplomirao 6. ožujka 2000., nakon gotovo 11 godina studiranja, s ocjenom dobar. Kao i Zagorcu i Ćuku, i Rojsu je u komisiji bio Dragan Badanjak, te dugogodišnji dekan Josip Božičević, čiji je sin Damir također jedan od osumnjičenika u korupcijskoj aferi Index.

Predsjednik Mesić je reagirao rekavši kako je nelogično da su generali uspjeli završiti fakultet i magistrirati, te istovremeno tako efikasno braniti Hrvatsku. "Zaključujem da ili nisu ratovali, ili nisu učili", kazao je predsjednik Mesić. Također, Mesić je najavio da će istraga o novcu za obranu Hrvatske i ulozi generala Vladimira Zagorca uskoro donijeti nove rezultate s kojima će javnost biti upoznata.

Vezane vijesti

Ćesić Rojs ponovno tvrdi da nije kriv

Ćesić Rojs ponovno tvrdi da nije kriv

Bivši saborski zastupnik i pomoćnik ministra obrane, umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs danas je na početku ponovljenog suđenja kazao da se ne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika