23.09.2008. / 10:02

Autor: Nacionalova redakcija

Slučaj Galinec

Galinec pretučen nakon sastanka s Gopcem

Nacional donosi imena pet osoba koje je Galinec naveo kao moguće naručitelje napada na njega, do kojeg je došlo usred bijela dana u Zagrebu 17. rujna

Iz izvora bliskih istrazi, Nacional je doznao da su osobe koje je predsjednik uprave Industrogradnje Josip Galinec naveo kao moguće naručitelje svog brutalnog premlaćivanja Miroslav Kutle, Hrvoje Gašparinac, Michael Ljubas, Dragan Boljat i Mladen Mitak.

Kutle je najpoznatiji hrvatski tajkun, Hrvoje Gašparinac je Kutlin kum i suradnik, a sudilo mu se u procesu "zločinačkoj organizaciji", Michael Ljubas je poduzetnik koji se s Galincem sukobio oko dijela dionica tvrtke Elektropromet, Dragan Boljat je prokurist u tvrtci Fio&D koja ima u zakupu hotelski kompleks u Dugoj Uvali, a Mladen Mitak je kontroverzni poduzetnik koji je godinama u sudskom sporu s Industrogradnjom za atraktivno zemljište na području Mirogoja u Zagrebu.

Nacional je doznao da Galinec nije jedini dužnosnik Industrogradnje koji je bio pretučen. Prije nešto više od godinu dana, jednog su člana nadzornog odbora Industrogradnje i suradnika Josipa Galinnca u projektu njezina preuzimanja, a dvojica su ga napadača napala palicama, no nije prijavio policiji.

Napadnuti je član o tome samo neformalno ispričao jednom visokom dužnosniku Državnog odvjetništva, a nedugo nakon toga je napustio dužnost predsjednika Nadzornog odbora. istražitelji još nemogu pouzdano tvrditi da je u pozadini napada na njega i Galinca isti počinitelj. Prema napisima nekih medija, premlaćivanje Josipa Galineca povezano je s Miroslavom Kutlom.

Naime, Galinec se navodno zamjerio članovima zagrebačkog podzemlja kada nije htio prodati Hotel I na zagrebačkom laništu, gdje zemljišta kupuju tvrtke koje navodno kontrolira Nikica Jelavić, te Orion grupa koju povezuju s Kutlom. Galinec je rekao da su ga Kutle i Gašparinac pokušali reketariti. Radi se o neisplaćenoj naknadi za kredit koji je Galincu omogućio Kutle. Gašparinac je od Galinca zatražio 5 milijuna eura,a potom se umiješao Kutle, koji je navodno rekao da će zaštititi Galinca od prijetnji ako plati 2,5 milijuna eura.

Kutle je za nacional demantirao optužbe da je umiješan u premlaćivanje Galinca., a dodao je i kako se ne čudi što Galinec ima dosta neprijatelja. Hrvoje Gašparinac, kum i suradnik Miroslava Kutle, također je demantirao optužbe. "Ako me već sumnjiči za napad, bilo bi dobro i da me uputi u kakvim smo mi to poslovnim odnosima bili kako bih ja za takvo što imao razloga", rekao je i dodao kako osuđuje napad na Galinca.

Ljubas tvrdi kako mu je teško povjerovati da ga je Galinec stavio na popis osoba koje se sumnjiči za umješanost u napad. Rekao je kako je s Galincom u sudskom sporu oko dioničkog paketa u vrijednosti nekoliko milijuna kuna, te dodado kako taj novac nije vrijedan premlaćivanja. ljubas tvrdi da ga do sada nitko iz policije nije kontaktirao. Boljat, s kojim se Galinec sukobio zbog hotelskog kompleksa Duga uvala, tvrdi kako su optužbe koje je Galinec iznio na njegov račun čista izmišljotina. Galinec ga je ranije optužio da mu je prijetio kako će završiti u mrtvačkom sanduku. Mitaka je Galinec otvoreno nazvao kriminalcem, protiv kojeg je Industrogradnja podnijela kaznene prijave.

Na dan napada, u srijedu 17. rujna, Galinec se sastao s ruskim poduzetnikom s kojim je trebao razgovarati o poslu Industrogradnje u Moskvi. Taj je susret organizirao Zoran Gobac, jedan od najmoćnijih ljudi u hrvatskom rukometu. Gobac je u zadnji čas promijenio vrijeme i mjesto održavanja sastanka, nakon kojeg je Galinec premlaćen. Policija ne zna je li napadačima netko dojavio o Galinčevu kretanju tog dana, je li ga netko sustavno pratio ili je li imao priliku prisluškivati Galinčev telefon.

Opširnije o cijelom slučaju pročitajte u novom broju Nacionala.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika