23.09.2008. / 12:59

Autor: Petra Horvat

Otrovno mlijeko

Kineski proizvođač zataškavao aferu

Nestle tvrdi da melamina nema u proizvodima koji se plasiraju na europsko tržište, te kako melamina ima samo u proizvodima namijenjenim kineskom tržištu, no samo u tragovima

Kineska tvrtka Sanlu danas je otkrila podatak da je mjesecima zataškavala problem mlijeka zatrovanog melaminom, koje je izazvalo smrt najmanje četvero djece. Ekipe stručnjaka koje su istraživale pozadinu skandala sa otrovnim mlijekom ustanovile su da je kineski proizvođač još od prosinca 2007. počeo primati pritužbe na mlijeko za novorođenčad, no proizvod nije poslao na testiranje sve do lipnja.

Toksikološka analiza mlijeka je pokazala da je mlijeku dodavana toksična tvar, no lokalne je vlasti o tome obavijestila tek 2. kolovoza. Mlijeko je izazvalo smrt kod najmanje četvero djece, kod kojih su ustanovljeni problemi s bubrezima.  Broj male djece otrovane mlijekom popeo se do 53 tisuće, a većinom se radi o djeci mlađoj od dvije godine. U odgovornom procesu zakazla je i lokalna uprava koja, unatoč tome što su o slučaju obaviješteni početkom kolovoza,  informaciju nije prenijela pokrajinskim i središnjim vlastima do 9. rujna.

Tvrtka Sanlu je 11. rujna javno priznala probleme s mlijekom u prahu, a broj žrtava se od tada dramatično povećao. U aferu je uključen sve veći broj odgovornih, jer je umješano više od dvadeset proizvođača mliječnih proizvoda, među kojima i tvrtka Mengniu Dairy te Yili Industrial. Tragovi su navodno pronađeni i u nestle proizvodima, no švicarski je koncern to oštro demantirao. Nakon izbijanja afere obavljena je kontrola niza mliječnih proizvoda poput bombona, sladoleda i keksa, a pokazalo se da su i ti proizvodi zatrovani.

Također, tragovi melamina pronađeni su u uvezenim kineskim proizvodima, pa su mnoge europske zemlje zabranile uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz Kine. U kineskoj se provinciji Anhui 2004. godine pojavila neobična bolest kod beba koju su mediji prozvali "bolešću velikih glava". Kasnije se ispostavilo da su na tom području djelovali proizvođači lažnog mlijeka u prahu, koji su lažirali mlijeko 40-ak proizvođača.

Mlijeko koje se prodavalo bila je mješavina bez ikakve hranjive vrijednosti, a kao posljedica, bebe su bile neuhranjene i oticale su im glave. Tada je umrlo 13 beba, a oko 200 ih je spašeno. mlijeko se u lokalnim trgovinama prodavalo po nešto nižim cijenama, stoga su uglavnom stradala djeca siromašnijih roditelja.

Kineski mediji iznijeli su teoriju kako su aferu s mlijekom proizvođača Sanlu kineske vlasti zataškavale zbog Olimpijskih igara. Nakon što je tvrtka Sanlu povukla zatrovano mlijeko, mnoge trgovine u Kini ga nisu povukle, već samo prodaju po nižim cijenama. vrlo je vjerojatno da će i u ovoj aferi deblji kraj izvući siromašni.

Prof. dr. sc. Franjo Plavšić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju, kaže da se melamin kao tvar kod nas ne koristi u prehrani i prehrambenim proizvodima.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika