23.09.2008. / 19:09

Autor: Hrvoje Šimičević

Krvavi pohod u finskoj školi

Priveden pa pušten dan prije masakra

Finska je policija potvrdila kako ga je jučer zbog ovog privela na saslušanje, objavivši da je nakon toga pušten jer nisu imali konkretne zakonske osnove za njegovo držanje. Također, kako je priopćilo Ministarstvo unutarnjih poslova, dozvola za držanje oružja, registriranog prošle godine, nije mu oduzeta.

U gradu Kauhajokiju na zapadu Finske, 22-godišnji mladić je u krvavom pokolju usmrtio deset ljudi, a dvoje teško ranio. Pokušao je i sebi oduzeti život pucavši u glavu, no živ je prebačen u bolnicu, gdje je na kraju od zadobivenih ozlijeda i preminuo, javlja BBC. Za sada nije potvrđenn identitet ubojice, ali se nagađa da je riječ o Mattiju Juhaniju Saariju. Saarij je tijekom prošlog tjedna na internet stranici Youtube stavio nekoliko video snimki, u kojima pred kamerom puca iz pištolja. U međuvremenu, poslije jutrošnje tragedije, finska je policija potvrdila kako ga je jučer zbog ovog privela na saslušanje, objavivši da je nakon toga pušten jer nisu imali konkretne zakonske osnove za njegovo držanje. Također, kako je priopćilo Ministarstvo unutarnjih poslova, dozvola za držanje oružja, registriranog prošle godine, nije mu oduzeta.

U pucnjavi, koja se dogodila u strukovnoj školi "Palvelualojen Oppilaitos", gdje se školuju mladi od 16 do 21 godine, pomahnitali mladić ušao je jutros oko 11 sati, navodno naoružan automatskim oružjem, a prema očevicima na poprištu masakra, prekriven i skijaškom maskom na glavi. U razredu u koji je ušao, bilo je 20-ak učenika koji su se spremali pisati test, a u cijeloj školi se u trenutku napada nalazilo dvjestotinjak učenika. Nakon što je policija došla na poprište i prije prije hvatanja ubojice, svim je medijima te zateknutim na mjestu tragedije bio strogo zabranjen ulaz u okruženje škole, a zbog bojazni da je napadač postavio eksplozivne naprave, 'osigurane' su i obližnje zgrade.

Kako javljaju finski mediji, zbog tragedije je zakazana i izvanredna sjednica finske vlade, a već ranije međusobno su razgovarali ministar obrazovanja Sari Sarkomaa, ministrica zdravstva Paula Risiko i ministrica unutarnjih poslova Anne Holmlund. Finska televizijska kuća YLE objavila je kako su na Youtubeu osvanula četiri video uratka, u kojima 22-godišnjak, koji se predstavlja kao Mr. Saari, izgovara "Ti umireš sljedeći", a njegove pucnjave iz pištolja prati tekst na ekranu gdje piše:' Cijeli život je rat, život je bol. Boriš se sam u svojemu osobnom ratu'. U Finskoj, državi koja je pri svjetskom vrhu po broju oružja koje posjeduju građani, slična se tragedija dogodila prije godinu dana, kad je 18-godišnjak u školi u Tuusuli ubio osam osoba, oduzevši si potom život. Prije ubilačkog pohoda, svoj je naum najavio također na Youtubeu.

Vezane vijesti

Finska: Napadač s krova ubio jednu i ranio osam osoba

Finska: Napadač s krova ubio jednu i ranio osam osoba

Naoružani napadač otvorio je vatru s krova zgrade u središtu finskog grada Hyvinkaae u subotu rano ujutro i pritom ubio jednu osamnaestogodišnjakinju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika