24.09.2008. / 08:27

Autor: Nina Tomljanović

Hrvatska - EU

Hannes Swoboda: "Važno je uhvatiti i krupne ribe"

Osvrnuvši se na antikorupcijsku aferu "Indeks, Swoboda je rekao da taj slučaj daje negatvnu reputaciju Hrvatskoj kao i samoj akademskoj zajednici, a s druge strane, dodao je kako ona ima i drugi aspekt, to što je korupcija otkrivena i što se nije tolerirala

"Suzbijanje i borba protiv korupcije su ključna točka u procesu približavanja Hrvatske Uniji", rekao je izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda za radio Deutche Welle.

Osvrnuvši se na antikorupcijsku aferu "Indeks, Swoboda je rekao da taj slučaj daje negatvnu reputaciju Hrvatskoj kao i samoj akademskoj zajednici, a s druge strane, dodao je kako ona ima i drugi aspekt, to što je korupcija otkrivena i što se nije tolerirala. "Važno je uhvatitii i krupne ribe. Nije dovoljno samo kazniti neke studente i profesore nego i one koji već posjeduju akademsku titulu, a koji su je dobili na nedopušteni način", rekao je socijaldemokratski zastupnik EP-a iz Austrije.

Dodao je također da se sada još ne može govoriti o dometima akcije Index jer je to tek početak široke kampanje u borbi protiv korupcije u koju se treba uključiti cijeli sustav i državni aparat.

"Za sada se ne može procijeniti koliko je Hrvatska otišla daleko u ovoj akciji, jer smo tek na početku vrlo široke kampanje i nadam se da ćemo uskoro dobiti jasne signale iz različitih područja", rekao je Swoboda.

Loše pravosuđe 70 posto svih teškoća

"Godina 2009. je kritičan datum. Ionako smo s našim planovima za Hrvatsku na kraju 2009., to znači da već kasnimo godinu dana, ali niti kraj 2009. neće biti moguć za članstvo ako je poruka koja dolazi iz Hrvatske negativna, prije svega ako korupcija u Hrvatskoj ne bude sustavno suzbijana s dostatnim personalnim i financijskim resursima", rekao je Swoboda o pregovorima Hrvatske s EU.

Početkom studenog, Europska komisija će objaviti izvještaj o napretku Hrvatske u kojem će jedno od glavnih težišta biti stanje u pravosuđu, uključujući borbu protiv korupcije.

Swoboda ističe da loše pravosuđe čini oko 70 posto svih teškoća koje Hrvatska ima na putu u Europsku uniju.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika