24.09.2008. / 16:21

Autor: Petra Horvat

Kijev

Timošenko: 'Ruska flota mora otići iz Ukrajine do 2017.'

Nakon rusko-gruzijskog sukoba u kolovozu, ukrajinski politički dužnosnici su izrazili bojazan da će Krim biti sljedeća meta ruskih vojnih snaga

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko danas je rekla da ruska flota mora otići iz Ukrajine do 2017. godine, u skladu sa sporazumom koji su potpisale dvije zemlje. "Sporazumom je dogovoreno da će ruska flota napustiti Ukrajinu do 2017. godine i zatim osloboditi Ukrajinu svake vojne baze", kazala je premijerka i dodala da za sada nije dobila nikakav prijedlog ruskih vlasti po tom pitanju.

Ruski ministar obrane Anatolij Serdjukov jučer je izjavio da Rusija želi zadržati flotu na Krimu i nakon isteka roka 2017., te da će stoga Kijevu dati nove prijedloge. "Kijevu ćemo dati nove prijedloge koji se odnose na najamninu koju Moskva plaća za zadržavanje svoje flote u Sebastopolu, kao i razvoj socijalne infrastrukture, suradnje u području vojne industrije i brodogradnje", kazao je Serdjukov.

Ruska flota u Crnom moru bazirana je u ukrajinskoj luci Sebastopol, a dvije su zemlje o tome potpisale sporazum 1997. godine. Prema sporazumu, Rusija plaća 98 milijuna dolara godišnje za najam opreme i terena na Krimu, no ukrajinske vlasti drže da se radi o premalom iznosu, pa inzistiraju na odlasku ruskih brodova istekom dogovorenog roka.

Kijev poziva Rusiju da dogovore uvjete odlaska, na što se Moskva oglušuje i navodi da je za sada prerano o tome govoriti.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika