25.09.2008. / 11:30

Autor: Petra Horvat

Den Haag

Florence Hartman traži da joj Haag plati odvjetnika

Bivša će glasnogovornica Carle del Ponte, optužena za objavljivanje povjerljivih podataka i za nepoštivanje suda, morati sudu donijeti podatke o svojoj imovini i prihodima, a za dasa joj je dodijeljen privremeni odvjetnik. Ukoliko bude osuđena, očekuje ju kazna od sedam godina zatvora

Florence Hartman, bivša glasnogovornica Haškog tužiteljstva, optužena za objavljivanje povjerljivh informacija o umiješanosti Beograda u genocid u Srebrenici, te za nepoštivanje suda, zatražila je od Haškog suda da joj plati odvjetnika zato što nema dovoljno novca.

Bivšu glasnogovornicu se tereti za nepoštivanje suda zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu Milošević. Prema optužnici, Florence je tajne podatke objavila u svojoj knjizi Mir i kazna u rujnu, te u članku Prikriveni ključni dokazi o genocidu koji je u siječnju 2008. objavio Bosanski institut.

Haški sud joj je privremeno, na njen prijedlog, dodijelio francuskog odvjetnika Williama Bourdona, no odluka o tome u kojoj je mjeri optužena u stanju platiti odvjetnika i treba li uistinu pravnu pomoć još nije donešena. Florence Hartman je, prema pravilima suda, dužna sudu dostaviti podatke o svojoj imovini i prihodima, nakon čega će tajništvo suda donijeti konačnu odluku.

Florence Hartman je od 1999. do 2006. bila predstavnica za medije i savjetnica tadašnje glavne tužiteljice Carle del Ponte, a krajem kolovoza ove godine Haški ju je sud optužio zbog objavljivanja odluka koje su suci u predmetu Milošević donijeli iza zatvorenih vrata. Florence Hartman trenutno radi za Organizaciju europske sigurnosti i suradnje (OESS), a zbog profesionalnih se obaveza nije pojavila na ročištu zakazanom za 15. rujna, pa je odgođeno za 13. listopada.

U optužbi se navodi da je Florence Hartman znala da je informacija koju objavljuje povjerljiva, kao i da je odluka iz koje je informacija potekla bila pod oznakom tajnosti. Povjerljive odluke Žalbenog vijeća ticale su se zapisnika sa sjednice Vrhovnog savjeta obrane SR Jugoslavije iz doba rata u BiH za koje Hartman drži da sadrže ključne dokaze o umiješanosti Beograda u genocidu u Srebrenici.

Florence Hartman tvrdi da upravo zahvaljujuči tim odlukama "informacije o izravnoj umiješanosti Srbije u rat u BiH i pokolje u Srebrenici ostaju nedostupne Međunarodnom sudu pravde i javnosti".

Bivša glasnogovornica tvrdi kako tužiteljstvo nije u mogućnosti iznijeti taj skandal u javnosti zato što su suci svoje odluke označili povjerljivima. Ukoliko joj se dokaže krivnja, mogla bi biti kažnjena sa sedam godina zatvora i/ili novčanom kaznom do 100 000 eura za nepoštivanje suda.

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika