25.09.2008. / 12:08

Autor: Petra Horvat

Ubojstva u finskim školama

Počinitelji ubojstava vjerojatno bili u kontaktu

Finski istražitelji su doznali kako su dvojica mladih ubojica kupili oružje u istoj trgovini, a sada pokušavaju dokazati da su bili u kontaktu prije izvršenja strašnih zločina

Finska policijska istraga pokazala je da su počinitelji dvaju napada u finskim školama, u kojima je ubijeno 20 ljudi, vjerojatno kontaktirali prije izvršenja svojih zločina. "Moguće je i vjerojatno da su počinitelji bili u kontaktu", rekao je jedan od voditelja istrage Jari Neulaniemi koji je potvrdio da su ubojice dijelili zajedničke interese i ideje, i da su "bili jako slični".

Matti Juhano Saari u utorak je u svojoj strukovnoj školi u Kauhajoki ubio 10  osoba, a zatim sebe. Ubojstva je počinio pištoljem kalibra 22 koji je kupio u mjestu Jokela, oko 40 kilometara od Helsinkija, gdje je prošle godine izveden sličan pokolj. Tijela ubijenih učenika policija teško identificira, jer ih je nakon ubojstva zapalio. Za jednu žrtvu policija vjeruje da je bila uposlenik škole, dok su ostalih devetoro bili učenici.

Saari je iza sebe u svom stanu ostavio brojne poruke iz kojih se moglo zaključiti da mrzi ljudski rod. U jednoj poruci piše da je "rješenje Walter", što je sugestija na pištolj Walter P22 kojim je počinio ubojstva. Također, na internetu je objavio nekoliko video zapisa u kojima vježba gađanje iz pištolja. Policija za sada nije ušla u trag osobi koja je snimala Saarija tijekom vježbi gađanja.

Ta je trgovina jedina koja prodaje oružje u tom malom gradu, a u njoj je oružje kupio i 18-godišnji gimnazijalac Pekka-Eric Auvinen, koji je u svojoj gimnaziji 7. studenoga 2007. poluautomatskim pištoljem ubio osam ljudi, pa sebe.

Istražitelji za sada nemaju pouzdan dokaz o tome da su se mladi finski ubojice poznavali, no nadaju se da će to pokazati pretraživanje računala Matti Saarija. Vlasnik trgovine u kojoj su počinitelji kupili oružje nije želio komentirati događaje.

Vezane vijesti

Finska: Napadač s krova ubio jednu i ranio osam osoba

Finska: Napadač s krova ubio jednu i ranio osam osoba

Naoružani napadač otvorio je vatru s krova zgrade u središtu finskog grada Hyvinkaae u subotu rano ujutro i pritom ubio jednu osamnaestogodišnjakinju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika