25.09.2008. / 12:57

Autor: Petra Horvat

Slučaj Maestro

Suđenje zakazano za 10. studenoga

Postupak će na Županijskom sudu voditi sutkinja Ivana Kršul. Postupak je izdvojen za Gotovca i Staniča. U međuvremenu, Vrhovni bi sud trebao odlučiti o žalbi koju je Gotovac podnio zbog produljenja pritvora u kojem je više od 15 mjeseci

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je da je početak suđenja optuženima za korupciju u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) u slučaju Maestro zakazan za 10. studenog, a postupak će voditi sutkinja Ivana Kršul. "Sutkinja je glavnu raspravu zakazala za 10. i 11. studenoga, kada se očekuje čitanje optužnice i izjašnjavanje osmero optuženika o krivnji", rekao je Devčić. Optužnica je podignuta zbog počinjenja kaznenih djela primanja mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, izdavanja i neovlaštenoga pribavljanja poslovne tajne, udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

U antikorupcijskoj akciji Maestro uhićeno je deset osoba, a nakon podizanja optužnice postupak je izdvojen za bivšeg predsjednika Fonda Ivana Gotovca, te odbjeglog poduzetnika Svjetlana Staniča, kojima će sudit sudac Vladimir Pavleković. Sudac Pavleković čeka da se spis vrati s Vrhovnog suda, nakon čega će zakazati rok za početak glavne rasprave. Vrhovni bi sud sutra trebao odlučiti o žalbi Gotovca na produljenje pritvora u kojem je više od 15 mjeseci.

Ivan Gotovac je  optužen za primanje mita i zlouporabu položaja i ovlasti vezano za stjecanje, pod što povoljnijim uvjetima, dionica i imovine društava iz portfelja HFP-a i to dionica Dalmacijavina d.d. i hotela Bellevue u vlasništvu Laurusa d.d. u stečaju.

Svjetlana Stanića tereti se za kazneno djelo davanja mita te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti vezano za stjecanje pod što povoljnijim uvjetima dionica i imovine društava iz portfelja Fonda i to dionica Dalmacijavina d.d. i hotela Bellevue u vlasništvu Laurusa d.d. u stečaju.

Pred sutkinjom Kršul na optuženičkoj će se klupi naći bivši predsjednici Fonda Josip Matanović i Robert Peša, voditelj Službe prodaje nekretnina Fonda Igor Petlevski, viši savjetnik u toj Službi Darko Mrkonjić, odvjetnici Juraj Parazajder i Asja Piplović te njezin suradnik Mladen Jandriček, osječki poduzetnik i izvanredni profesor tamošnjeg Ekonomskog fakulteta Mane Medić.

Josip Matanović optužen je za primanja mita u vezi investicije na zemljištu bivše Ciglane Nin, prodaju dionica hotela Živogošće d.d. i hotela Podgora d.d. i obnovu postupka pretvorbe Osječke pivovare d.d. Također optužen je i za davanje mita te posredovanje pri podmićivanju službene osobe u vezi prodaje bivše ciglane Nin te za zloporabu položaja i ovlasti vezano za naknadnu procjene zemljišta koje nije uneseno u temeljni kapital društva Badel 1862.

Roberta Pešu tereti se da je počinio kazneno djelo primanja mita u vezi investicije na zemljištu bivše Ciglane Nin te zlouporabu položaja i ovlasti koja se odnosi na legalizaciju bespravnog posjeda i omogućavanje bez javnoga natječaja korištenja nekretnine Gradac.

Igor Petlevski tereti se za primanje mita vezano uz zemljište bivše Ciglane Nin, udruživanje za počinjenje kaznenih djela koje se odnosi na davanje informacija o natječajima, koje HFP namjerava raspisati, potencijalnim investitorima i njihovim zastupnicima, zlouporabu položaja i ovlasti u vezi prodaje zemljišta Facinka i legalizacije bespravnog posjeda i omogućavanje bez javnog natječaja korištenja nekretnine Gradac te izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne u vezi zemljišta Facinka.

Darka Mrkonjića tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti, a Manu Medića za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti vezano za legalizaciju bespravnoga posjeda i omogućavanje bez javnog natječaja korištenja nekretnine Gradac.

Optužnica tereti Juraja Parazajdera za kazneno djelo pomaganja u primanju mita u slučaju investicije na zemljištu bivše Ciglane Nin te pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti pri naknadnoj procjeni zemljišta koje nije uneseno u temeljni kapital društva Badel 1862.

Asja Piplović optužena je za udruživanje za počinjenje kaznenih djela odnosno pribavljanje informacija o natječajima koje Hrvatski fond za privatizaciju namjerava raspisati, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje na izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne vezano za prodaju zemljišta Facinka.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika