25.09.2008. / 14:32

Autor: Petra Horvat

Izbori u Sloveniji

Janšin SDS uložio prigovor na rezultate glasanja

SDS traži ponovno glasanje u dvijema izbornim jedinicama zbog nepoštivanja izborne procedure, te provjeru poništenih listića

Slovenska demokratska stranka Janeza Janše podnijela je prigovor na neslužbene rezultate nedjeljnih parlamentarnih izbora u Sloveniji. Državno izborno povjerenstvo je potvrdilo da je zbog kršenja izborne procedure u zakonskom roku podneseno 17 prigovora.

Birači su dali čak 13 prigovora, dva su dali kandidati na izbornim listama, a dva prigovora je dala Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, koja je prema neslužbenim rezultatima na izborima dobila 28 zastupničkih mjesta, jedno manje od Socijalnih demokrata Boruta Pahora.

SDS zahtijeva da se ponište i ponove izbori na dva birališta u Ljubljani na kojima se birači nisu osobno upisivali u izborne imenike, kako to predviđa slovenski zakon.  Ukoliko se izbori na tim biralištima ponište, zbog propusta odbora na biralištima Vič - rudnik i Ljubljana - Center na ponovno bi glasanje izašlo 2200 birača.

Izborno je povjerenstvo navelo da je ponavljanje glasanja moguće samo u slučaju da su utvrđene nepravilnosti tako velike da bi mogle djelovati na rezultate izbora.  SDS zahtjeva i poništenja izbora na svim biralištima na kojima se utvrdi da broj predanih glasova nije jednak zbroju birača koji su se upisali u izborni imenik. Također, SDS traži provjeru 18 124 glasačka listića koji su proglašeni nevažećima.

"Poštom je stiglo skoro osam tisuća glasova slovenskih državljana koji su glasali u inozemstvu, kuda je bilo poslano ok 46 000 glasačkih listića", potvrdilo je slovensko izborno povjerenstvo. SDS očekuje da bi ukupan rezultat nakon prebrojavanja rezultata glasanja iz inozemstva mogao pokazati da su SDS i SD izjednačeni po broju glasova.

Neslužbeni rezultati glasanja u Sloveniji pokazuju da je Sd osvojio 316 783 glasa i 29 zastupničkih mandata, a SDS 304 181 glas i 28 mandata. Kako je razlika među njima samo nešto veća od 12 000 glasova, smatra se da glasovi dijaspore ne mogu promijeniti ukupan rezultat glasanja.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika