25.09.2008. / 15:37

Autor: Katarina Zorić

Zabrana koncerta u Areni

Thompson tužio grad Pulu

Zdravko Barišić iz "MP Tona" ocijenio je da je taj koncert zabranjen političkim dekretom koji podsjeća na bivši socijalistički sustav, što je presedan u Hrvatskoj

Produkcijska kuća pjevača Marka Perkovića Thompsona "MP Ton" podigla je upravni spor protiv grada Pule i građansku parnicu protiv tog grada. Na taj su se potez odlučili  zbog odluke pulskog Poglavarstva da uskrati suglasnost za Thompsonov koncert u Areni. To je prvi slučaj u Hrvatskoj da neki estradni izvođač tuži grad.

Zdravko Barišić iz "MP Tona" ocijenio je da je taj koncert zabranjen političkim dekretom koji podsjeća na bivši socijalistički sustav, što je presedan u Hrvatskoj. Posebno ga smeta što u odluci Poglavarstva nema nikakvog objašnjenja takve odluke. Dodao je da je produkcijska kuća na vrijeme ispoštovala svu proceduru za koncert u Areni.

Barišić tvrdi da se Marku Perkoviću, kao jednom od najpopularnijih izvođača u Hrvatskoj, brani nastupanje u javnom prostoru iako su u njemu bez problema ove godine nastupali mnogi izvođače iz zemlje i inozemstva.

Iako je dio medija objavljivao da je na turneji "Bilo jednom u Hrvatskoj" bilo nacionalističkih incidenata i nošenja nedozvoljenog ustaškog znakovlja, Barišić je to opovrgnuo. "Na 90 koncerata nisam vidio nikakve incidente, osim sporadičnih, koje pripisujem propustima redara i policije", rekao je Barišić. Dotaknuo se i političara, posebno Damira Kajina i Ive Goldsteina, rekavši kako lažu da se na tim koncertima nosi nedozvoljeno obilježje i poziva na rasnu ili nacionalnu mržnju.

Tužba protiv grada Pule Upravnom sudu već je predana, a  uskoro će bit predana i građanska tužba na Općinskom sudu u Puli, najavio je odvjetnički tim "MP Tona" Lidija Horvat i Mladen Prka. Na Upravnom sudu tražit će se poništenje odluke pulskog Poglavarstva da se Thompsonu ne dozvoli koncert u Areni. Uporište u toj tužbi nalaze u nizu proceduralnih pogrešaka, kao i suprotnosti sa zakonskim i podzakonskim aktima, pojasnili su odvjetnici.

Pred općinskim sudom pokreće se postupak zbog neizdavanja suglasnosti za nastup čime su, prema riječima odvjetnika, narušena Ustavom zajamčena prava na okupljanje, javni nastup i slično, a u skladu sa 68. člankom Ustava RH. Izjave gradonačelnika Pule Borisa Miletića odvjetnica Lidija Horvat smatra uvredom te dodaje da Thompson nikad nije promicao i širio ustaštvo ili bilo koji oblik netolerancije.

Gradonačelnik Pule: Prestanite preko nas tražiti prostor u medijima

Pulski gradonačelnik Boris Miletić ponovio je da je zahtjev za održavanjem koncerta pristigao nakon svih rokova te da on osobno nema ništa protiv Thompsona i njegovih pjesama, ali kako ne podupire ustašku ikonografiju.

Objavu o pokretanju upravnog spora protiv grada Pule te najavu i građanske parnice "upravo na dan kad Istra slavi pobjedu antifašizma i slobode", gradonačelnik Miletić smatra teškom uvredom i neukusnom provokacijom svih Istrana. "Kao gradonačelnik Pule, grada utemeljena na antifašističkim i multikulturalnim vrijednostima, ne mogu poduprijeti ustašku ikonografiju koja je prateći element njegovih koncerata, od koje se on nikada nije jasno i nedvosmisleno ogradio", kaže Miletić u današnjem priopćenju.

"U prošlosti je plaćena previsoka cijena da bismo imali svoju samostalnu državu i Ustav i svi oni koji ga grubo krše promicanjem ustaške ikonografije nemaju što tražiti u Puli i Istri. Poklicima 'Za Dom spremni' i 'Ubij Srbina' nije mjesto u pitomoj Istri", poručio je Miletić u svom priopćenju.

"Menadžerima dotičnog gospodina mogu poručiti da se Arenom, Pulom, Istrom i vrijednostima na kojima se naše društvo temelji prestanu koristiti kao besplatnim oglasnim prostorom u medijima, već da ga zakupljuju u oglasnom prostoru, što im ne će biti teško zbog zarada koje ostvaruju", zaključio je Miletić.

Vezane vijesti

Thompson pred zidom?

Thompson pred zidom?

Porezna uprava ustanovila je da nema dokaza da je Marku Perkoviću Thompsonu novac koji je posljednje tri godine dobivao na svoj račun stigao iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika