25.09.2008. / 18:59

Autor: Hrvoje Šimičević

Negativna ocjena FAA

Hrvatskim zrakoplovima zabranjen ulaz u SAD

FAA donijela je ovu odluku nakon što je početkom ove godine proveden nadzor nad sigurnošću hrvatskog civilnog zrakoplovstva. Ocjene su bile negativne, čime je zabranjen izravan zračni promet između SAD-a i RH

Američke zračne vlasti Federal Aviation Administration (FAA) objavile su kako je SAD zabranio avionima hrvatskih zrakoplovnih kompanija da lete u tu zemlju. Naime, FAA donijela je ovu odluku nakon što je početkom ove godine proveden nadzor nad sigurnošću hrvatskog civilnog zrakoplovstva.

Ocjene su bile negativne, čime je zabranjen izravan zračni promet između SAD-a i RH. Kako piše Večernji list, predstavnici FAA u Hrvatsku su stigli nakon što je Croatia Airlines s United Airlinesom 2007. godine potpisao ugovor o zajedničkom "code shareu", što bi značilo da bi putnici iz Hrvatske u SAD letjeli preko sedam europskih gradova sa samo jednim zaustavljanjem, a CA i United Airlines zajedno bi nastupili na američkom tržištu.

Dodatan problem predstavlja i činjenica da u državnoj upravi za sada nema kvalificiranih stručnjaka za obavljanje kvalitetnog nadzora u zračnom prometu. Agencija za civilno zrakoplovstvo, koja bi bila kvalificirana za nadzor zračnih prijevoznika i zračnih luka, još nije aktivna, a očekuje se da će profunkcionirati do 2009. godine. Veleposlanstvo SAD-a ovu ocjenu ne tumači kao nesigurnost putovanja u Hrvatsku niti nesigurnost hrvatskih zračnih prijevoznika, piše Večernji list.

Vezane vijesti

Udružuju se Croatia Airlines i Adria Airways?

Udružuju se Croatia Airlines i Adria Airways?

Hrvatski nacionalni prijevoznik Croatia Airlines i slovenski nacionalni prijevoznik Adria Airways mogli bi uskoro početi razgovore o udruživanju,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika