25.09.2008. / 19:24

Autor: Katarina Zorić

Pariz

Berba grožđa na Montmartreu

Tradicija vinogradarstva na tom mjestu gdje su Parižani rado izlazili u slobodno vrijeme traje od 1860. Tko pije vino s Montmartrea može skakati kao jarac, glasi uzrečica nastala u to vrijeme

Sredinom tjedna na obroncima pariškog brežuljka Montmartre počela je berba grožđa koje se tradicionalno uzgaja na tom povijesnom mjestu u srcu Pariza. Desetak svečano odjevenih berača grožđa, članova društva "Compagnons de Montmartre", naoružani škarama i košarama sudjeluju u berbi.

"Vino je vrlo usko povezano s poviješću Montmartrea", otkrio je jedan od berača Michel Colon.

Na tome mjestu, gdje grad Pariz danas uzgaja grožđe za proizvodnju vlastitog vina, u srednjem vijeku vinogradarstvom su se bavile redovnice s Montmartrea.

Tradicija vinogradarstva na tom mjestu gdje su Parižani rado izlazili u slobodno vrijeme traje od 1860. Tko pije vino s Montmartrea može skakati kao jarac, glasi uzrečica nastala u to vrijeme.

Kasnije je Montmartre privukao brojne umjetnike, između ostalih i Toulouse-Lautreca, koji je u vinu s brežuljka rado uživao u društvu plesačica iz kabareta "Moulin Rouge". "Berba predstavlja vrhunac teškog rada tijekom čitave godine", izjavila je voditeljica pariških gradskih vrtova Irene Henriques. "Loze brzo rastu i mora ih se stalno podrezivati", pojasnila je.

Na obroncima Montmartrea raste oko 1.800 trsova, a vinogradari ih štite protiv nametnika isključivo prirodnim tvarima poput bakra i sumpora. Vinograd ima 27 različitih vrsta grožđa, a najzastupljenije su Gamay i crni Pinot.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika