26.09.2008. / 10:07

Autor: Nacionalova redakcija

Kriza u SAD-u

Propao dogovor o sanaciji američkog financijskog tržišta

Plan je pokrenut nakon što je zbog tzv. to­ksi­čnih vri­je­dno­sni­ca - ne­na­pla­ti­vih po­tra­ži­va­nja, koja su uglavnom povezana s ne­kre­tni­na­ma više fi­nan­cij­skih in­sti­tu­ci­ja došlo do ruba propasti

Plan spašavanja američkih banaka težak 700 milijardi dolara, koji je predložio američki predsjednik George W. Bush i njegova administracija, čini se jučer nije završio kako se očekivalo.

Plan je pokrenut nakon što je zbog tzv. to­ksi­čnih vri­je­dno­sni­ca - ne­na­pla­ti­vih po­tra­ži­va­nja, koja su uglavnom povezana s ne­kre­tni­na­ma više fi­nan­cij­skih in­sti­tu­ci­ja došlo do ruba propasti. Prema planu bi Ministarstvo financija dobilo široke ovlasti za kupovinu imovine banaka koje su nastradale tijekom hipotekarne krize koja traje već 14 mjeseci, ali taj bi povećao američki državni dug sa 10,6 na 11,315 bilijuna dolara.

Na početku sastanka sve je išlo po planu, demokrati i republikanci uspjeli su postići načelni dogovor za spas banaka. Taj načelni dogovor uključivao bi pomoć kućevlasnicima kojima prijeti ovrha, ograničavanje plaća top menadžmenta u bankama i nadzor provođenja plana od strane ministarstva financija.

No, kasno navečer demokrati su priopćili da republikanci nisu spremni na pregovore i da od plana još uvijek nema ništa. Koje će daljnje poteze Kongres napraviti još uvijek se nezna, a ono što je sigurno je to da zasjedanje neće završiti danas, kako se planiralo, već će se najizglednije odužiti za vikend.

Do preokreta je došlo zbog osnovnih postavka dogovora koje su kongresmenima izložene na sastanku s predsjednikom Bushom, a koje su potpuno različite od dosadašnjih prijedloga vlade.

Taj dogovor je uključivao da se odmah izdvoji 250 milijardi dolara za sanaciju banaka i pomoć stanovništvu, a još 100 milijardi dolara moglo se koristiti bez odobrenja Kongresa. S druge strane, republikanci su planirali veće sudjelovanje privatnog kapitala koji bi se privukao novom poreznom politikom i jasnije prikazivanje loših dijelova bilance banaka, uz veću kontrolu SEC-a (Securities and Exchange Commission (Komisija za vrijednosne papire).

Budući da kompromis nije pronađen, pregovori će se nastaviti danas.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika