26.09.2008. / 13:26

Autor: Petra Horvat

Dodik poručuje:

'Hrvatima treba federalna jedinica u BiH'

Premijer RS je pozvao Srbe da izađu na izbore i naglasio kako oni moraju sami birati svog predstavnika, koji će se boriti za stvarne interese srpskog stanovništva, a ne za 'fiks ideje'

Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, jučer je u Mostaru poručio da je on za to da Hrvati dobiju svoju federalnu jedinicu, svoju televiziju i sve druge institucije. "Ali, to znači da, ukoliko će sjedište vlade hrvatske federalne jedinice biti u Mostaru, Srbima  pripadaju tri ministarstva u toj vladi", rekao je Dodik i dodao kako jedino takva BiH može biti stabilna.

Premijer RS objašnjava da bi Srbi i Hrvati imali svoje federalne jedinice, dok bi Bošnjaci imali međunarodno priznatu BiH. Dodik je optužio Bošnjake da njihova politika ide u korist realizacije koncepta bivšeg predsjednika BiH Alije Izetbegovića "Jedan čovjek - jedan glas", prema kojem bi Bošnjaci imali većinu.

"Oni koji su vas do sada predstavljali nisu imali legitimiteta iako su legalno izabrani. Do toga je došlo jer nismo birali mi", rekao je Dodik okupljenim simpatizerima svoje stranke Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i naglasio kako je došlo vrijeme da sami biraju svoje kandidate.

Srbima je poručio da se ne moraju kriti iza svog nacionalnog identiteta, niti povlačiti zato što pripadaju svom narodu. "Godinama se od Srba pravio sotonizirani narod, koji je trebao biti krivac i snositi sankcije", rekao je Dodik i naglasio kako apsolutno poštuje Daytonski sporazum jer je njime zaustavljen rat i uspostavljen novi politički poredak.

"S naše strane nema akcija i nema nikakvih programa ili namjera skrivenih ili nekih drugih koje bi išle na rušenje Daytona", poručio je. Premijer RS je optužio predsjednika Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića da stvara atmosferu nepovjerenja u BiH. "To je pokazao svojim ovotjednim nastupom u Generalnoj skupštini UN-a, jer je tamo pokušao srušiti Dayton", rekao je i dodao kako je siguran da i Srbima treba postojeća federalna jedinica.

Za kraj je pozvao mostarske Srbe, te srpske povratnike u drugim hercegovačkim općinama da izađu na izbore. "Izađite na izbore kako vas više ne bi predstavljali 'keveš Srbi' iz bošnjačkih i hrvatskih stranaka", rekao je Dodik i dodao kako 'samo kreten može predstavljati Srbe, a da ga Srbi nisu izabrali'.

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika