26.09.2008. / 14:01

Autor: Hrvoje Šimičević

"Povijesni trenutak"

Američki Senat ratificirao Protokol o pristupanju Hrvatske u NATO

U priopćenju Veleposlanstva, dodaje se kako jučerašnja odluka Senata, potvrđuje retoriku predsjednika SAD-a Georga Busha, koji je istaknuo američku potporu sigurnosti i teritorijalnoj cjelovitosti Hrvatske

Američki senat jučer je ratificirao Protokol o pristupanju Hrvatske i Albanije NATO-u. Ratifikaciju Protokola Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu kvalificiralo je danas u priopćenju kao "povijesni trenutak u američko-hrvatskim odnosima". "Kao jedna od prvih zemalja koja je izglasovala taj važni dokument, Sjedinjene Države željno očekuju trenutak kada će moći pozdraviti Hrvatsku kao punopravnog partnera u NATO-u", kaže se u priopćenju.

U priopćenju Veleposlanstva, dodaje se kako jučerašnja odluka Senata, potvrđuje retoriku predsjednika SAD-a Georga Busha, koji je istaknuo američku potporu sigurnosti i teritorijalnoj cjelovitosti Hrvatske. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske, ratifikaciju Protokola "smatra velikim korakom u cjelokupnom procesu pristupanja Hrvatske NATO-u".

U priopćenju, koje su objavili, istaknuto je kako je tim činom SAD postao treća između 26 zemalja članica NATO-a koja je provela postupak ratifikacije Protokola. "Čvrsto smo uvjereni kako je Republika Hrvatska, koja je i dosad aktivno pridonosila miru i sigurnosti euroatlantskog područja, spremna za sudjelovanje u sustavu NATO-a. U tom smislu očekuje se da će i sve ostale članice ubrzo ratificirati Protokol kako bi do sljedećeg summita NATO-a, koji će se održati u travnju iduće godine, Hrvatska mogla postati njegova punopravna članica", piše u priopćenju MVPEI-ja, prenosi Hina.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika