16.08.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

POPLAVE

VELIKE POPLAVE PRIJETE I HRVATSKOJ

STRAH OD IZLIJEVANJA DUNAVA I DRAVE


Dramatične slike poplavljene Bratislave, Budimpešte i Praga potiču stanovnike iz okolice Batine, hrvatskog sela na Dunavu, na preventivno sklanjanje barem dijela imovine, stoji u Večernjem listu. Strah tamošnjih stanovnika opravdavaju prognostičke najave vodenoga vala za sljedeći tjedan kada se očekuje porast vodostaja Dunava i na 700 centimetara. To će izazvati i nagli porast vodostaja Drave zbog čega je kod Osijeka i Belišća proglašeno pripremno stanje. Ivica Nađ, referent za obranu od poplava u Hrvatskim vodama u Osijeku, izjavio je kako postoji velika vjerojatnost da će vodostaji Drave i Dunava sredinom sljedećeg tjedna premašiti razine velike poplave iz 1975.
Nadležni u Hrvatskim vodama ocjenjuju da je zbog nedjelotvornog modela financiranja održavanja i razvoja sustava zaštite od poplava, ugroženo više od 15 posto cjelokupnog državnog kopnenog teritorija. Na tom području nalaze se i gradovi Zagreb, Karlovac, Sisak i Ogulin te rubna područja Osijeka, Varaždina, Koprivnice i Vinkovaca.

Vezane vijesti

Poplave u Australiji ugrožavaju stanovništvo i poljoprivredu

Poplave u Australiji ugrožavaju stanovništvo i poljoprivredu

Tisuće Australaca moralo je u ponedjeljak napustiti svoje domove zbog poplava koje su odnijele jedan ljudski život, a lokalne vlasti izdale su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika