27.09.2008. / 10:59

Autor: Katarina Zorić

TV debata

Obama pomirljiv, McCain borben

Obama je ekonomsku krizu u SAD-u nazvao "završnom presudom" politike predsjednika Georgea W. Busha, dok je McCain krizu uglavnom pripisao gramzljivosti i korupciji na Wall Streetu

Američki predsjednički kandidati demokrat Barack Obama republikanac John McCain suočili su se u prvoj TV debati koja je trajala oko sat i pol vremena.

Obama je ekonomsku krizu u SAD-u nazvao "završnom presudom" politike predsjednika Georgea W. Busha, dok je McCain krizu uglavnom pripisao gramzljivosti i korupciji na Wall Streetu.

McCain je u raspravi uspješno skretao temu sa sadašnjih gospodarskih nedaća SAD-a na svoju borbu kao mogućeg predsjednika protiv nepotrebna državne potrošnje, tzv. 'porka', u proračunskim dijelovima zakona. Optužio je Obamu da je prednjačio u zahtjevima za takvo financiranje, nevezano s namjenom zakona.

U dijelu debate koji se odnosio na vanjsku politiku, očekivano se u središtu našao rat u Iraku, na koji vlada, po riječima Obame, i dalje troši 10 milijardi dolara mjesečno, dok je Irak ima proračunski sufucit od 79 milijardi dolara. Obama je naglasio da se SAD treba usredotočiti na Afganistan, Pakistan i al Qaidu.

Na pitanju nacionalne sigurnosti oba su se kandidata složila da je SAD sada sigurniji nego prije terorističkih napada 11. rujna 2001., no Obama je upozorio da još ima slabih točaka, poput kemijske industrije, transportnih sustava i luka.

Politički analitičari TV mreža CNN, MSNBC i Fox News ocijenili su da je Obama u debati djelovao previše pomirljivo, prečesto se slažući s McCainom oko pojedinih pitanja, dok je McCain djelovao borbenije.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika