27.09.2008. / 13:10

Autor: Marko Biočina, Katarina Zorić

Beč

Uhićen Vladimir Zagorec i bit će izručen Hrvatskoj

U Beču je uhićen umirovljeni hrvatski general Vladimir Zagorec. Za sad su još nepoznate okolnosti pod kojima je Zagorec uhićen. Naime, prema pisanju austrijskih medija Zagorec je uhićen sinoć u svojoj bečkoj rezidenciji, dok hrvatski mediji prenose informacije kako se uhićenje dogodilo jutros Zagorec kada je u društvu svog sina izlazio iz zgrade u kojoj se nalazi njegov ured. I hrvatski i austrijski mediji ističu kako je Zagorčevo uhićenje prošlo mirno, iako su austrijske vlasti na taj zadatak poslale pripadnike specijalnih postrojbi.

Predstavnici austrijskog ministarstva unutarnjih poslova jutros su potvrdilo kako je Zagorec uhićen, ali nisu željeli otkriti razlog uhićenja. Prema neslužbenim informacijama, nalog za Zagorčevo uhićenje je izdan kako bi se spriječio mogući bijeg hrvatskog generala.

Podsjetimo, Zagorec već godinama živi u Austriji, Hrvatska traži njegovo izručenje zbog optužbi kako je pronevjerio znatna financijska sredstva tijekom 90-tih dok je obnašao funkciju zamjenika ministar obrane i bio na čelu MORH-ove tvrtke RH-Alan koja je bila zadužena za nabavu oružja.

Zagorac je sudskim putem u nekoliko navrata pokušao spriječiti svoje izručenje u Hrvatsku tvrdeći kako mu Hrvatska ne može omogućiti pravedno suđenje i kako bi mu povratkom u Hrvatsku bila ugrožena egzistencija. Austrijski sudovi su dosad odbili sve Zagorčeve pokušaje da izbjegne izručenje, no dopustili su mu da konačnu odluku o izručenju dočeka na slobodi uz kauciju od milijun eura.

Poznavatelji austrijskog procesnog prava posljednjih su mjeseci isticali kako je Zagorec potrošio gotovo sve pravne mogućnosti koje je imao kako bi eventualno spriječio ili barem odgodio izručenje, te kako se konačna odluka o izručenju može očekivati vrlo skoro. U tom kontekstu moguće je da je Zagorec, svjestan toga, pokušavao pobjeći iz Austrije u neku zemlju koja ne vrši izručenja.

Zagorec će uskoro biti izručen Hrvatskoj

Glasnogovornik državnog tužiteljstva u Beču Gerhard Jarosch potvrdio je da je Vladimir Zagorec uhićen te da će biti izručen Hrvatskoj. "Gospodin Zagorec je u istražnom zatvoru i bit će izručen Hrvatskoj", rekao je Jarosch austrijskoj novinskoj agenciji APA-i.

Jarosch očekuje da će se izručenje Hrvatskoj brzo dogoditi. „U pitanju su samo tehnički modaliteti izručenja“, pojasnio je.

Zagorčeva braniteljica Elisabet Rech njegovo je uhićenje označila kao apsolutno nerazumljivo. Rekla je kako njezin branjenik nikad nije pokazao da namjerava pobjeći te da je uvijek surađivao s vlastima.

Odvjetnica nije mogla isključiti brzo izručenje Hrvatskoj koje Zagreb traži.

Vezane vijesti

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec, osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dragulja iz MORH-a, premješten je iz zagrebačkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika