29.09.2008. / 08:40

Autor: Katarina Zorić, Petra Horvat

Izručenje Hrvatskoj ovaj tjedan

Zagorec će biti pokajnik?

Mediji danas nagađaju da bi Zagorec mogao biti pokajnik s obzirom na to da je već prije pravosuđu nudio određenu dokumentaciju

Uhićeni Vladimir Zagorec u Hrvatsku bi trebao biti prebačen idući tjedna, a prema svemu sudeći odmah će biti i pritvoren.

Mediji danas nagađaju da bi Zagorec mogao biti pokajnik s obzirom na to da je već prije pravosuđu nudio određenu dokumentaciju.

Jutarnji list iz pravosudnih krugova doznaje da će biti podignuta optužnica ili će se prekinuti postupak. Prema pisanju lista Zagorec bi imao mnogo toga ispričati o načinu na koji je devedesetih kupovano oružje za obranu, o ljudima koji su bili uključeni u te akcije i milijunskim provizijama po tajnim računima u mnogim zemljama.

Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak najavio je da će sutra zatražiti poseban tretman za svoga klijenta od ministrice pravosuđa Ane Lovrin i državnog tajnika mjerodavnog za zatvorski sustav Ivana Damjanovića.

Hodak je reagirao i na teze da će general Zagorec biti pokajnik i  tvrdi da su takva medijska nagađanja potpuno neistinita. "Teze da bi se general Zagorec mogao nagoditi s tužiteljstvom neistinite su i smišljene kako bi ga se kompromitiralo", tvrdi Hodak koji je dodao da su generalu već ranije predsjednik Mesić i njegov posebni izaslanik, savjetnik Saša Perković nudili nagodbu, no kako Zagorec nije pristao.

Također, Zagorčev odvjetnik tvrdi kako niti na jednom tajnom računu, o kojima se priča u javnosti, ne stoji generalov potpis. Odvjetnik je podsjetio da je glavni svjedok tužiteljstva, Njemac Rotheichner potvrdio da nije bilo nikakvih dijamanata. Podsjetio je i da je Snježana Šiprag priznala da joj je Petrač kupio stan, čime je sama sebe diskreditirala kao ozbiljnog svjedoka.

Generalova bečka odvjetnica dr. Elisabeth Rech izjavila je kako je general podnio tužbu Ustavnom sudu u Beču kako bi predmet hitno razmotrili, a povod tužbi je činjenica da je Zagorec pritvoren s ciljem izručenja Hrvatskoj unatoč plaćenoj jamčevini i suradnji s vlastima.

Elisabeth Rech je naglasila da jamčevina inače zamjenjuje boravak u pritvoru, no da je, prilikom drugog uhićenja generala Zagorca, primjenjena posebna klauzula uz navode da postoji opasnost od bijega, nakon čega je general ponovno uhićen.

Jutarnji list navodi kako je odvjetnica u ustavnoj tužbi navela da bi izručenje generala Hrvatskoj moglo ugroziti njegov tjelesni integritet.

Vladimir Zagorec uhićen je u Beču u ožujku 2007. na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisalo hrvatsko pravosuđe. Međutim, platio je milijun eura jamčevine te je nakon nekoliko dana pušten na slobodu. U dugom pravnom postupku od tada su tri austrijske sudske instancije odlučile da se Zagorec može izručiti Hrvatskoj.

Austrijski Ustavni sud zaprimio žalbu Zagorčeve odvjetniceChristian Neuwirth, glasnogovornik austrijskog Ustavnog suda danas je potvrdio da je taj Sud jutros zaprimio žalbu austrijske odvjetnice generala Vladimira Zagorca Elisabeth Rech, vezanu uz njegovo izručenje Hrvatskoj.

Neuwirth je kazao da će sud o žalbi donijeti odluku idućih dana. "U žalbi se navodi kako postoji bojazan za tjelesni integritet generala, da se neće poštivati njegova ljudska prava i da mu je u Hrvatskoj ugrožen život", rekao je glasnogovornik koji nije znao točno kazati može li to utjecati na proces izručenja.

Glasnogovornik austrijskog Državnog tužiteljstva Gerhard Jarosch i glasnogovornik Ministarstva pravosuđa tomas Geiblinger izjavili su da bi izručenje trebalo uslijediti što brže, odnosno čim se austrijska i hrvatska pravosudna tijela dogovore o načinu izručenja.

Rončević: Hrvatska jamči sigurnost ZagorcuMinistar unutarnjih poslova Berislav Rončević rekao je danas na proslavi Dana policije da Hrvatska može jamčiti sigurnost Vladimiru Zagorcu. Rončević nije htio komentirati Zagorčevo uhićenje i izručenje Hrvatskoj, kao ni izjave odvjetnika Zvonimira Hodaka. Ustvrdio je tek da se Zagorec u Hrvatskoj ne mora bojati za svoju sigurnost.

Vezane vijesti

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec, osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dragulja iz MORH-a, premješten je iz zagrebačkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika