29.09.2008. / 09:22

Autor: Marko Biočina

Ništa od izručenja

Veljko Kadijević postao ruski državljanin

Umirovljeni general Jugoslavenske narodne armije i posljednji jugoslavenski ministar obrane Veljko Kadijević prije mjesec i pol dana postao je ruski državljanin, a time je nestala i posljednja šansa da će biti izručen Hrvatskoj. Hrvatska je za Kadijevićem raspisala međunarodnu tjeralicu tvrdeći kako je Kadijević kao tadašnji ministar obrane bio odgovoran za agresiju JNA u Vukovaru i Dubrovniku.

Ipak, Rusija je i dosad odbijala izručiti Kadijevića, tvrdeći kako za to nema osnove i kako je dokaz njegove nedužnosti činjenica da nije bio optužen u Haagu. Ipak, ako je i postojala kakva nada da Rusi ipak izruče Kadijevića, više je nema otkad je 13. kolovoza oni i službeno postao državljanin Ruske Federacije. Kadijević je to sam, otkrio u intervjuu ruskom tjedniku "Boljšoj gorod", gdje je također pojasnio okolnosti svog bijega iz Srbije u Rusiju 2001. godine.

Kadijević tvrdi kako ga je Haški sud želio angažirati ako svjedoka. "Iz Beograda sam otišao ne zbog hrvatske optužnice nego zato što ni pod koju cijenu nisam želio ići u Haag", rekao je u intervjuu Kadijević i naglasio kako se nema namjeru uskoro vraćati u Srbiju, jer smatra kako tu državu vodi američki veleposlanik.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika